Składniki na ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 60g cukru
- 250g masła
- 2 jajka
Na krem:
- 250g masła
- 50g cukru
- 5 jajek
- 250g wiórków kokosowych
- 220g białej czekolady
- 200g malin
- 150g borówek
- świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Do miksera wrzuć mąkę, masło i cukier. Zmiksuj. Dodaj jajka i uruchom tryb pulsujący. Masę przełóż na stół i zagnieć. Dokładnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. W tym czasie zrób krem. Do garnka pokrusz białą czekoladę. Włóż ją do kąpieli wodnej i podgrzewając, cały czas mieszaj, aby całkowicie się rozpuściła.
Do miski dodaj masło, cukier i wiórki kokosowe. Miksuj, dodając pojedynczo jajka. Na końcu wlej rozpuszczoną, białą czekoladę i wymieszaj. Masa ma być gęsta. Opłucz maliny i borówki. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na mniej więcej 2 mm. Wysmaruj blachę masłem i wyłóż ciastem. Włóż je do lodówki na 15 minut. Potem wyjmij ciasto i połóż krem. Ułóż owoce na przemian, lekko dociśnij, aby w czasie pieczenia wtopiły się w masę kokosową. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po ostygnięciu ciasta ukrój zgrabny kawałek, połóż na talerzyk owoce i udekoruj liśćmi mięty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?