Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym i owocami

Alicja Kasperska
Alicja Kasperska
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z czekoladą. Jego autorem jest Alicja Kasperska.

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 60g cukru
  • 250g masła
  • 2 jajka

Na krem:

  • 250g masła
  • 50g cukru
  • 5 jajek
  • 250g wiórków kokosowych
  • 220g białej czekolady
  • 200g malin
  • 150g borówek
  • świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:
Do miksera wrzuć mąkę, masło i cukier. Zmiksuj. Dodaj jajka i uruchom tryb pulsujący. Masę przełóż na stół i zagnieć. Dokładnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny. W tym czasie zrób krem. Do garnka pokrusz białą czekoladę. Włóż ją do kąpieli wodnej i podgrzewając, cały czas mieszaj, aby całkowicie się rozpuściła.

Do miski dodaj masło, cukier i wiórki kokosowe. Miksuj, dodając pojedynczo jajka. Na końcu wlej rozpuszczoną, białą czekoladę i wymieszaj. Masa ma być gęsta. Opłucz maliny i borówki. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na mniej więcej 2 mm. Wysmaruj blachę masłem i wyłóż ciastem. Włóż je do lodówki na 15 minut. Potem wyjmij ciasto i połóż krem. Ułóż owoce na przemian, lekko dociśnij, aby w czasie pieczenia wtopiły się w masę kokosową. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po ostygnięciu ciasta ukrój zgrabny kawałek, połóż na talerzyk owoce i udekoruj liśćmi mięty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski