Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto dyniowe [Przepis]

Anastazja Bezduszna
123rf
Jeden z najlepszych sposobów przygotowania dyni na słodko.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 3 jajka,
  • 900 g dyni,
  • 200 g cukru,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • szczypta cynamonu
  • cukru waniliowego,
  • sól

Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy je z mąką. Następnie wlewamy roztrzepane jajko. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Obieramy dynię ze skórki i pozbywamy się nasion. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do rondla z podwójnym dnem i zalewamy wodą, by pokryła dynię. Dusimy, aż woda wyparuje. Następnie blendujemy dynię mikserem i odstawiamy. Dalej rozwałkowujemy cienko ciasto i wykładamy nim formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 12 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni. W tym czasie do ciepłej dyni dodajemy 2 jajka, cukier, śmietankę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy ciasto. Pieczemy jeszcze przez 45 minut przy temperaturze 180 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski