Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 3 jajka,
- 900 g dyni,
- 200 g cukru,
- 200 ml śmietanki 30%,
- szczypta cynamonu
- cukru waniliowego,
- sól
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy je z mąką. Następnie wlewamy roztrzepane jajko. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Obieramy dynię ze skórki i pozbywamy się nasion. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do rondla z podwójnym dnem i zalewamy wodą, by pokryła dynię. Dusimy, aż woda wyparuje. Następnie blendujemy dynię mikserem i odstawiamy. Dalej rozwałkowujemy cienko ciasto i wykładamy nim formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 12 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni. W tym czasie do ciepłej dyni dodajemy 2 jajka, cukier, śmietankę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy ciasto. Pieczemy jeszcze przez 45 minut przy temperaturze 180 stopni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?