Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto jabłkowe z kaszy jaglanej (gmina Rakoniewice)

Redakcja

Składniki:

  • 300 g surowej kaszy jaglanej,
  • 1,5 kg jabłek,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu, garść rodzynek.

Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do keksówki, jeśli używamy metalowej, to należy dokładnie wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Jeśli z kolei używana jest forma sylikonowa, teflonowa lub ceramiczna, to nie trzeba kłaść papieru.

Ciasto należy włożyć do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 stopni Celsjusza. Całość należy piecz 90 minut do zezłocenia się wierzchu.

Ciasto z formy można wyjąć dopiero, gdy ostygnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski