ZOBACZ TEŻ: Przepis na wiosenny makowiec
Ciasto z makiem jest dobre zarówno podczas świąt, jak i każdego dnia o każdej porze roku. Przygotowanie takiego wypieku wcale nie jest trudne - wystarczy odrobina czasu i cierpliwości.
Kiedy dodamy do tego starania o zgrabną sylwetkę, które rozpoczynają się zazwyczaj wiosną. Zbudzeni po zimowym letargu pragniemy zgubić zbędne kilogramy nabyte w czasie zimy. Przyszedł czas na aktywność i zmiany złych nawyków żywieniowych.
Wypieki przyrządzone w domu ze sprawdzonych składników i zdrowych bakalii to świetna alternatywna dla tuczących i mało wartościowych pod względem odżywczym słodyczy - batonów, snaków i ciast z niepewnego źródła, pieczonych ze składników nieznanego pochodzenia.
Trudne przepisy i czasochłonne pieczenie odchodzą do lamusa. Ich miejsce zajęły: oszczędność czasu i nieskomplikowane receptury. Dzięki linii tartych bakalii marki BackMit, wolne chwile efektywnie spędzimy z najbliższymi, delektując się smakiem domowych, pysznych i pachnących ciast.
Ciasto makowe z polewą
Składniki:
Biszkopt:
- 4 duże jaja
- szklanka cukru,
- szklanka mąki,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
Masa:
- 40 dag maku mielonego BackMit
- szklanka cukru trzcinowego
- kostka margaryny
- 3 jaja
- olejek migdałowy
- 1, 5 szklanki mleka
- 1 łyżkę kaszy manny
- 5 dag wiórków kokosowych
- polewa czekoladowa
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie żółtka, mieszając.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, na koniec dodać olej.
Ciasto wlać do okrągłej tortownicy (średnica 24 cm) i piec około 45 min w temperaturze 180 stopni.
Mak mielony BackMit zalać mlekiem i poczekać, aż mleko wsiąknie w mak, a następnie dodać jaja.
Margarynę zagotować z cukrem, dodać masę z maku, kaszę mannę, gotować chwilę i dodać olejek migdałowy.
Biszkopt przekroić na dwie części. Na jedną nałożyć połowę masy, przykryć drugą częścią biszkoptu i na to wyłożyć drugą część masy makowej.
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?