18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto makowe dobre nie tylko od święta. PRZEPIS

Elżbieta Podolska
Archiwum Polskapresse
Przyszła wiosna a wraz z nią coraz więcej możliwości na spędzenie czasu z najbliższymi. Rodzinne pikniki w parku, grille w ogrodzie, imieniny czy urodziny to idealne okazje, aby pochwalić się kulinarnymi umiejętnościami, a ciasto makowe lubi każdy.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na wiosenny makowiec

Ciasto z makiem jest dobre zarówno podczas świąt, jak i każdego dnia o każdej porze roku. Przygotowanie takiego wypieku wcale nie jest trudne - wystarczy odrobina czasu i cierpliwości.

Kiedy dodamy do tego starania o zgrabną sylwetkę, które rozpoczynają się zazwyczaj wiosną. Zbudzeni po zimowym letargu pragniemy zgubić zbędne kilogramy nabyte w czasie zimy. Przyszedł czas na aktywność i zmiany złych nawyków żywieniowych.

Wypieki przyrządzone w domu ze sprawdzonych składników i zdrowych bakalii to świetna alternatywna dla tuczących i mało wartościowych pod względem odżywczym słodyczy - batonów, snaków i ciast z niepewnego źródła, pieczonych ze składników nieznanego pochodzenia.

Trudne przepisy i czasochłonne pieczenie odchodzą do lamusa. Ich miejsce zajęły: oszczędność czasu i nieskomplikowane receptury. Dzięki linii tartych bakalii marki BackMit, wolne chwile efektywnie spędzimy z najbliższymi, delektując się smakiem domowych, pysznych i pachnących ciast.

Ciasto makowe z polewą

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jaja
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

Masa:

  • 40 dag maku mielonego BackMit
  • szklanka cukru trzcinowego
  • kostka margaryny
  • 3 jaja
  • olejek migdałowy
  • 1, 5 szklanki mleka
  • 1 łyżkę kaszy manny
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • polewa czekoladowa

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie żółtka, mieszając.

Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, na koniec dodać olej.

Ciasto wlać do okrągłej tortownicy (średnica 24 cm) i piec około 45 min w temperaturze 180 stopni.

Mak mielony BackMit zalać mlekiem i poczekać, aż mleko wsiąknie w mak, a następnie dodać jaja.

Margarynę zagotować z cukrem, dodać masę z maku, kaszę mannę, gotować chwilę i dodać olejek migdałowy.

Biszkopt przekroić na dwie części. Na jedną nałożyć połowę masy, przykryć drugą częścią biszkoptu i na to wyłożyć drugą część masy makowej.

Ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski