18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

reklama

Ciasto makowe dobre nie tylko od święta. PRZEPIS

Elżbieta PodolskaZaktualizowano 
Przyszła wiosna a wraz z nią coraz więcej możliwości na spędzenie czasu z najbliższymi. Rodzinne pikniki w parku, grille w ogrodzie, imieniny czy urodziny to idealne okazje, aby pochwalić się kulinarnymi umiejętnościami, a ciasto makowe lubi każdy.

ZOBACZ TEŻ: Przepis na wiosenny makowiec

Ciasto z makiem jest dobre zarówno podczas świąt, jak i każdego dnia o każdej porze roku. Przygotowanie takiego wypieku wcale nie jest trudne - wystarczy odrobina czasu i cierpliwości.

Kiedy dodamy do tego starania o zgrabną sylwetkę, które rozpoczynają się zazwyczaj wiosną. Zbudzeni po zimowym letargu pragniemy zgubić zbędne kilogramy nabyte w czasie zimy. Przyszedł czas na aktywność i zmiany złych nawyków żywieniowych.

Wypieki przyrządzone w domu ze sprawdzonych składników i zdrowych bakalii to świetna alternatywna dla tuczących i mało wartościowych pod względem odżywczym słodyczy - batonów, snaków i ciast z niepewnego źródła, pieczonych ze składników nieznanego pochodzenia.

Trudne przepisy i czasochłonne pieczenie odchodzą do lamusa. Ich miejsce zajęły: oszczędność czasu i nieskomplikowane receptury. Dzięki linii tartych bakalii marki BackMit, wolne chwile efektywnie spędzimy z najbliższymi, delektując się smakiem domowych, pysznych i pachnących ciast.

Ciasto makowe z polewą

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jaja
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju

Masa:

  • 40 dag maku mielonego BackMit
  • szklanka cukru trzcinowego
  • kostka margaryny
  • 3 jaja
  • olejek migdałowy
  • 1, 5 szklanki mleka
  • 1 łyżkę kaszy manny
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • polewa czekoladowa

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie żółtka, mieszając.

Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, na koniec dodać olej.

Ciasto wlać do okrągłej tortownicy (średnica 24 cm) i piec około 45 min w temperaturze 180 stopni.

Mak mielony BackMit zalać mlekiem i poczekać, aż mleko wsiąknie w mak, a następnie dodać jaja.

Margarynę zagotować z cukrem, dodać masę z maku, kaszę mannę, gotować chwilę i dodać olejek migdałowy.

Biszkopt przekroić na dwie części. Na jedną nałożyć połowę masy, przykryć drugą częścią biszkoptu i na to wyłożyć drugą część masy makowej.

Ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3