Ciasto na Boże Narodzenie. Zobacz przepis na babkę, która zawsze się udaje!

Anastazja Bezduszna
Ciasto na Boże Narodzenie Anastazja Bezduszna
Dwanaście potraw, ubieranie choinki, a przed tym wieloetapowe sprzątanie - zanim zasiądziemy do wigilijnego stołu, czekają nas zwykle długie godziny przygotowań. Co robić, kiedy nie zostaje nam czasu na wypieki, a w cukierniach pozostały puste półki? Razem z Przemysławem Siekierskim, szefem cukierni Cappuccina Kawiarnia & Cukiernia proponujemy sprawdzony przepis na babkę, którą można przygotować nawet w dzień Wigilii.

Ciasto na Boże Narodzenie. Zobacz przepis na babkę, która zawsze się udaje!

- Ciastem, które zawsze się uda, jest brytyjska babka piaskowa, tak zwany Pound cake - radzi Przemysław Siekierski.
Pound cake to ciasto, do przygotowania którego potrzebne są cztery składniki - mąka, masło, jajka i cukier - każdego z nich potrzebujemy po funcie, to około 450 g.

ZOBACZ: Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię [PRZEPISY, LISTA, ZDJĘCIA]

- Babka przygotowana zgodnie z tradycyjnym przepisem może być zbyt duża, by dała radę ją zjeść cała rodzina. Dlatego ilość składników zmieniamy w celu uzyskania konkretnej wielkości ciasta - mówi Przemysław Siekierski, który wyliczył dla naszych czytelników proporcje.

Dla przygotowania klasycznego angielskiego Pound Cake'u w zmniejszonej wersji będziemy potrzebowali: 250 g masła, 250 g cukru, 250 g mąki, 5 jajek, 15 g proszku do pieczenia. Najpierw ucieramy masło z cukrem. Wbijamy w masę jajka, po jednym, cały czas mieszając. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.

Zobacz też: Jak wybrać dobrego, świeżego wigilijnego karpia? NAJLEPSZY KARP NA ŚWIĘTA, PRZEPISY

Zagniatamy ciasto. Gotowe przekładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez 30-50 minut. Jak nabierze złotego koloru możemy je wyjąć z pieca. Sprawdźmy też patyczkiem, czy jest gotowe.

- Część ciasta możemy też zabarwić kakao i po przełożeniu do formy wszprycować resztę ciemnego ciasta w środek jasnego - radzi Przemysław Siekierski. - Po upieczeniu otrzymamy kolorowe szlaczki.

Czytaj: Potrawy wigilijne: Co na przejedzenie? Jak zjeść 12 dań w Wigilię i nie przytyć?

Pound cake - PRZEPIS

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 250 g mąki,
  • 5 jajek,
  • 15 g proszku do pieczenia

Na następnej stronie: Przepis na tort truflowy

Sposób przygotowania:
Najpierw ucieramy masło z cukrem. Wbijamy w masę jajka, po jednym, cały czas mieszając. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Zagniatamy ciasto. Gotowe przekładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez 30-50 minut. Jak nabierze złotego koloru możemy je wyjąć z pieca. Sprawdźmy też patyczkiem, czy jest gotowe.

Tort truflowy od Przemysława Siekierskiego - PRZEPIS

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 190 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 500 g mąki,
  • 40 g proszku do pieczenia,
  • 60 ml mleka,
  • 80 g przypraw korzennych

Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Wbijamy do masy 1 jajko i mieszamy. Dodajemy wszystkie suche składniki - proszek do pieczenia, przyprawy i mąkę. Mieszamy. Na koniec dodajemy mleko o temperaturze pokojowej. Dokładnie wyrabiamy ciasto by było gładkie, po czym schładzamy je w lodowce przez około 10 minut. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy różne kształty ciastek. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładamy ciasteczka. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy w nim ciastka około 6-10 minut.

Rada:By sprawdzić czy ciastka są gotowe, zostawmy szczyptę ciasta bez przyprawy. Takie jasne ciasteczka trzeba położyć razem z ciemnymi. I kiedy pierwsze się zrumienią całość będzie gotowa.

Na następnej stronie: przepis na kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka korzenne od Przemysława Siekierskiego - PRZEPIS

Składniki :

  • 500 g masła,
  • 500 g cukru,
  • 11 jajek,
  • 1,5 g sody,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 380 g mąki,
  • 160 g kakao,
  • 500 g śmietany 30 %,
  • 500 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy polewę czekoladową. Zagotowujemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut. Po czym dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Kiedy masa nabierze czekoladowego koloru - jest gotowa. Przygotowanie ciasta: Najpierw ucieramy cukier z miękkim masłem na jednolitą masę. Następnie wbijamy do niej jajka, cały czas mieszając. W oddzielnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do masy. Starannie wyrabiamy ciasto. Przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy je w 180o od 30 do 50 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Po wystudzeniu, ciasto kroimy na dwa blaty, poprzednio odcinając nierówny wierzch. Na odpowiedniego rozmiaru płaski talerz kładziemy 1 blat i smarujemy polewą. Dalej przykrywamy drugim blatem i całość smarujemy polewą. Nie warto przejmować się, jeżeli polewy nam trochę zostanie - można ją wykorzystać przy dekoracji kolejnych świątecznych ciast. Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie