Ciasto na Boże Narodzenie. Zobacz przepis na babkę, która zawsze się udaje!
- Ciastem, które zawsze się uda, jest brytyjska babka piaskowa, tak zwany Pound cake - radzi Przemysław Siekierski.
Pound cake to ciasto, do przygotowania którego potrzebne są cztery składniki - mąka, masło, jajka i cukier - każdego z nich potrzebujemy po funcie, to około 450 g.
ZOBACZ: Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię [PRZEPISY, LISTA, ZDJĘCIA]
- Babka przygotowana zgodnie z tradycyjnym przepisem może być zbyt duża, by dała radę ją zjeść cała rodzina. Dlatego ilość składników zmieniamy w celu uzyskania konkretnej wielkości ciasta - mówi Przemysław Siekierski, który wyliczył dla naszych czytelników proporcje.
Dla przygotowania klasycznego angielskiego Pound Cake'u w zmniejszonej wersji będziemy potrzebowali: 250 g masła, 250 g cukru, 250 g mąki, 5 jajek, 15 g proszku do pieczenia. Najpierw ucieramy masło z cukrem. Wbijamy w masę jajka, po jednym, cały czas mieszając. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.
Zobacz też: Jak wybrać dobrego, świeżego wigilijnego karpia? NAJLEPSZY KARP NA ŚWIĘTA, PRZEPISY
Zagniatamy ciasto. Gotowe przekładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez 30-50 minut. Jak nabierze złotego koloru możemy je wyjąć z pieca. Sprawdźmy też patyczkiem, czy jest gotowe.
- Część ciasta możemy też zabarwić kakao i po przełożeniu do formy wszprycować resztę ciemnego ciasta w środek jasnego - radzi Przemysław Siekierski. - Po upieczeniu otrzymamy kolorowe szlaczki.
Czytaj: Potrawy wigilijne: Co na przejedzenie? Jak zjeść 12 dań w Wigilię i nie przytyć?
Pound cake - PRZEPIS
Składniki:
- 250 g masła,
- 250 g cukru,
- 250 g mąki,
- 5 jajek,
- 15 g proszku do pieczenia
Na następnej stronie: Przepis na tort truflowy
Sposób przygotowania:
Najpierw ucieramy masło z cukrem. Wbijamy w masę jajka, po jednym, cały czas mieszając. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Zagniatamy ciasto. Gotowe przekładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez 30-50 minut. Jak nabierze złotego koloru możemy je wyjąć z pieca. Sprawdźmy też patyczkiem, czy jest gotowe.
Tort truflowy od Przemysława Siekierskiego - PRZEPIS
Składniki:
- 250 g masła,
- 190 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 500 g mąki,
- 40 g proszku do pieczenia,
- 60 ml mleka,
- 80 g przypraw korzennych
Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Wbijamy do masy 1 jajko i mieszamy. Dodajemy wszystkie suche składniki - proszek do pieczenia, przyprawy i mąkę. Mieszamy. Na koniec dodajemy mleko o temperaturze pokojowej. Dokładnie wyrabiamy ciasto by było gładkie, po czym schładzamy je w lodowce przez około 10 minut. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy różne kształty ciastek. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładamy ciasteczka. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy w nim ciastka około 6-10 minut.
Rada:By sprawdzić czy ciastka są gotowe, zostawmy szczyptę ciasta bez przyprawy. Takie jasne ciasteczka trzeba położyć razem z ciemnymi. I kiedy pierwsze się zrumienią całość będzie gotowa.
Na następnej stronie: przepis na kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka korzenne od Przemysława Siekierskiego - PRZEPIS
Składniki :
- 500 g masła,
- 500 g cukru,
- 11 jajek,
- 1,5 g sody,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 380 g mąki,
- 160 g kakao,
- 500 g śmietany 30 %,
- 500 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy polewę czekoladową. Zagotowujemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut. Po czym dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Kiedy masa nabierze czekoladowego koloru - jest gotowa. Przygotowanie ciasta: Najpierw ucieramy cukier z miękkim masłem na jednolitą masę. Następnie wbijamy do niej jajka, cały czas mieszając. W oddzielnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do masy. Starannie wyrabiamy ciasto. Przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy je w 180o od 30 do 50 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Po wystudzeniu, ciasto kroimy na dwa blaty, poprzednio odcinając nierówny wierzch. Na odpowiedniego rozmiaru płaski talerz kładziemy 1 blat i smarujemy polewą. Dalej przykrywamy drugim blatem i całość smarujemy polewą. Nie warto przejmować się, jeżeli polewy nam trochę zostanie - można ją wykorzystać przy dekoracji kolejnych świątecznych ciast. Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?