Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto na Boże Narodzenie. Zobacz przepis na babkę, która zawsze się udaje!

Anastazja Bezduszna
Ciasto na Boże Narodzenie
Ciasto na Boże Narodzenie Anastazja Bezduszna
Dwanaście potraw, ubieranie choinki, a przed tym wieloetapowe sprzątanie - zanim zasiądziemy do wigilijnego stołu, czekają nas zwykle długie godziny przygotowań. Co robić, kiedy nie zostaje nam czasu na wypieki, a w cukierniach pozostały puste półki? Razem z Przemysławem Siekierskim, szefem cukierni Cappuccina Kawiarnia & Cukiernia proponujemy sprawdzony przepis na babkę, którą można przygotować nawet w dzień Wigilii.

Ciasto na Boże Narodzenie. Zobacz przepis na babkę, która zawsze się udaje!

- Ciastem, które zawsze się uda, jest brytyjska babka piaskowa, tak zwany Pound cake - radzi Przemysław Siekierski.
Pound cake to ciasto, do przygotowania którego potrzebne są cztery składniki - mąka, masło, jajka i cukier - każdego z nich potrzebujemy po funcie, to około 450 g.

ZOBACZ: Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię [PRZEPISY, LISTA, ZDJĘCIA]

- Babka przygotowana zgodnie z tradycyjnym przepisem może być zbyt duża, by dała radę ją zjeść cała rodzina. Dlatego ilość składników zmieniamy w celu uzyskania konkretnej wielkości ciasta - mówi Przemysław Siekierski, który wyliczył dla naszych czytelników proporcje.

Dla przygotowania klasycznego angielskiego Pound Cake'u w zmniejszonej wersji będziemy potrzebowali: 250 g masła, 250 g cukru, 250 g mąki, 5 jajek, 15 g proszku do pieczenia. Najpierw ucieramy masło z cukrem. Wbijamy w masę jajka, po jednym, cały czas mieszając. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.

Zobacz też: Jak wybrać dobrego, świeżego wigilijnego karpia? NAJLEPSZY KARP NA ŚWIĘTA, PRZEPISY

Zagniatamy ciasto. Gotowe przekładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez 30-50 minut. Jak nabierze złotego koloru możemy je wyjąć z pieca. Sprawdźmy też patyczkiem, czy jest gotowe.

- Część ciasta możemy też zabarwić kakao i po przełożeniu do formy wszprycować resztę ciemnego ciasta w środek jasnego - radzi Przemysław Siekierski. - Po upieczeniu otrzymamy kolorowe szlaczki.

Czytaj: Potrawy wigilijne: Co na przejedzenie? Jak zjeść 12 dań w Wigilię i nie przytyć?

Pound cake - PRZEPIS

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 250 g mąki,
  • 5 jajek,
  • 15 g proszku do pieczenia

Na następnej stronie: Przepis na tort truflowy

Sposób przygotowania:
Najpierw ucieramy masło z cukrem. Wbijamy w masę jajka, po jednym, cały czas mieszając. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Zagniatamy ciasto. Gotowe przekładamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach przez 30-50 minut. Jak nabierze złotego koloru możemy je wyjąć z pieca. Sprawdźmy też patyczkiem, czy jest gotowe.

Tort truflowy od Przemysława Siekierskiego - PRZEPIS

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 190 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 500 g mąki,
  • 40 g proszku do pieczenia,
  • 60 ml mleka,
  • 80 g przypraw korzennych

Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Wbijamy do masy 1 jajko i mieszamy. Dodajemy wszystkie suche składniki - proszek do pieczenia, przyprawy i mąkę. Mieszamy. Na koniec dodajemy mleko o temperaturze pokojowej. Dokładnie wyrabiamy ciasto by było gładkie, po czym schładzamy je w lodowce przez około 10 minut. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy różne kształty ciastek. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładamy ciasteczka. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy w nim ciastka około 6-10 minut.

Rada:By sprawdzić czy ciastka są gotowe, zostawmy szczyptę ciasta bez przyprawy. Takie jasne ciasteczka trzeba położyć razem z ciemnymi. I kiedy pierwsze się zrumienią całość będzie gotowa.

Na następnej stronie: przepis na kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka korzenne od Przemysława Siekierskiego - PRZEPIS

Składniki :

  • 500 g masła,
  • 500 g cukru,
  • 11 jajek,
  • 1,5 g sody,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 380 g mąki,
  • 160 g kakao,
  • 500 g śmietany 30 %,
  • 500 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy polewę czekoladową. Zagotowujemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilka minut. Po czym dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Kiedy masa nabierze czekoladowego koloru - jest gotowa. Przygotowanie ciasta: Najpierw ucieramy cukier z miękkim masłem na jednolitą masę. Następnie wbijamy do niej jajka, cały czas mieszając. W oddzielnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do masy. Starannie wyrabiamy ciasto. Przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy je w 180o od 30 do 50 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Po wystudzeniu, ciasto kroimy na dwa blaty, poprzednio odcinając nierówny wierzch. Na odpowiedniego rozmiaru płaski talerz kładziemy 1 blat i smarujemy polewą. Dalej przykrywamy drugim blatem i całość smarujemy polewą. Nie warto przejmować się, jeżeli polewy nam trochę zostanie - można ją wykorzystać przy dekoracji kolejnych świątecznych ciast. Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski