Ciasto „pijana śliwka” – przepis na rumowy wypiek tylko dla dorosłych. Zobacz, jak zrobić obłędną „pijaną śliwkę”

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto "pijana śliwka" swoją nazwę zawdzięcza sporej ilości rumu.  Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto "pijana śliwka" swoją nazwę zawdzięcza sporej ilości rumu. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
„Pijana śliwka” to ciasto przekładaniec tylko dla dorosłych, bo z dodatkiem alkoholu. Mamy niezawodny przepis na deser, który może zaskoczyć gości. Kakaowy biszkopt, śmietankowy krem, kakaowa polewa i nasączone w rumie suszone śliwki – palce lizać! Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak krok po kroku zrobić pyszne ciasto „pijana śliwka”.

Na skróty

Ciasto „pijana śliwka”– sprawdzony przepis

Liczba porcji: około 16-20 sztuk.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny+ czas na moczenie suszonych śliwek w alkoholu.

Ciasto "pijana śliwka" swoją nazwę zawdzięcza sporej ilości rumu.  Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia
Ciasto "pijana śliwka" swoją nazwę zawdzięcza sporej ilości rumu. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Składniki:
„Pijane śliwki”:

  • 400 g suszonych śliwek,
  • 1 szklanka rumu,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru.

Ciasto:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:

  • 0,5 l mleka,

  • 0,5 szklanki cukru,

  • opakowanie cukru waniliowego (16 g),

  • 2 łyżki mąki pszennej,

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 250 g margaryny lub masła,

  • zapach śmietankowy.

    Polewa czekoladowa:

  • 200 g masła,

  • 1 szklanka cukru,

  • 3 łyżki kakao,

  • 3 łyżki wody.

Jak zrobić ciasto kakaowe przekładane z alkoholem?

  1. Zacznij od przygotowania owoców: suszone śliwki zalej wodą, dodaj cukier i pogotuj ok 5 minut, uważając, by za bardzo się nie rozpadły.

  2. Odcedź śliwki zachowując wodę (nasączysz nią biszkopt).

    Nasz rada: jeśli robisz wersję bezalkoholową, użyj podwójnej ilości wody oraz cukru i zostaw w takim syropie śliwki aż zmiękną. Na koniec taką słodko-śliwkową wodą nasącz biszkopt.

  3. Śliwki zalej rumem i zostaw pod przykryciem na kilka godzin, lub na całą noc.

  4. Następnie zacznij przygotowywać ciasto: Ubij białka z cukrem, dodaj żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia

  5. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao wymieszaj i dodaj do ubitych białek. Wymieszaj.

  6. Wylej ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  7. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza. Wystudź.

  8. Przygotuj krem: odlej z mleka około pół szklanki, a resztę zagotuj z cukrem i wanilią.

  9. Do odlanej porcji dodaj obie mąki, dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Pogotuj masę ok. 2 minut cały czas mieszając.

  10. Krem należy schłodzić co chwilę mieszając lub przykryć wierzch folią spożywczą.

  11. Następnie utrzyj masło/margarynę dodając po łyżce przestudzony krem oraz wlej zapach śmietankowy.

  12. Przygotuj polewę: masło, kakao, wodę i cukier rozpuść i pogotuj ok. 2 minut.

  13. Śliwki odcedź, alkohol połącz z odstawioną wcześniej wodą z gotowania śliwek. Takim pączem nasącz kakaowe ciasto.

  14. Wyłóż krem, na wierzchu ułóż śliwki. Całość polej przestudzoną polewą.

Jeśli masz świeże śliwki węgierki, możesz je wykorzystać także do pysznych knedli, ciasta leniwej gospodyni czy czekośliwki. Polecamy także zrobić szybkie ciasto ze śliwkami na oleju na rodzinny podwieczorek.

Ciasto "pijana śliwka" swoją nazwę zawdzięcza sporej ilości rumu.  Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciasto „pijana śliwka” – przepis na rumowy wypiek tylko dla ...

„Pijana śliwka” – rumowe ciasto tylko dla dorosłych

https://stronakuchni.pl/czekosliwka-dla-lasuchow-przepis-na-powidla-sliwkowe-z-czekolada-prawdziwy-rarytas/ar/c17-16785595
Nazwa ciasta zwanego „pijaną śliwką” wynika ze sporej ilość alkoholu użytego w przepisie – 250 ml. W szklance rumu moczymy suszone śliwki, a następnie alkoholem nasączamy kakaowy spód.

Rum podkreśla smak i dodaje aromatu. Jeśli jednak nie przepadasz za tym trunkiem, możesz zamiast niego dodać 1 szklankę innego alkoholu, np.:

  • wódki,
  • malibu,
  • amaretto.

Chcesz przygotować bardziej rodzinną wersję tego wypieku? Wystarczy nasączyć ciasto wodą, w której gotowały się śliwki (w takim wypadku, zostawiamy śliwki do moczenia w gotowanej wodzie, patrz przepis).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Ciasto „pijana śliwka” – przepis na rumowy wypiek tylko dla dorosłych. Zobacz, jak zrobić obłędną „pijaną śliwkę” - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie