Ciasto truskawkowe
Składniki:
- ok. 500g truskawek
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 250 gramów margaryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
kruszonka
- 100g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- ok 0,5 szklanki mąki
beza
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy kostkę margaryny, cukier i 5 żółtek. Zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim blachę (20x30cm).
Truskawki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, wykładamy na ciasto.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę (jeśli chcemy by nasza kruszonka była „drobniejsza” sypiemy więcej mąki).
Posypujemy nią truskawki.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 30 – 40 min. do piekarnika.
W tym czasie należy przygotować bezę, ubić mikserem na sztywno 5 białek na wysokich obrotach, pod koniec porcjami dodawać cukier. Piana będzie sztywna i lśniąca.
10 minut przed końcem pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie ubite białka, rozprowadzić na całym cieście. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 15-20 min.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?