Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto truskawkowe

Joanna Kierzenka
Ciasto truskawkowe
Ciasto truskawkowe Joanna Kierzenka
Prezentujemy przepis na ciasto truskawkowe. Jego autorem jest Joanna Kierzenka.

Ciasto truskawkowe

Składniki:

  • ok. 500g truskawek

ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 250 gramów margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

kruszonka

  • 100g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • ok 0,5 szklanki mąki

beza

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy kostkę margaryny, cukier i 5 żółtek. Zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim blachę (20x30cm).

Truskawki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, wykładamy na ciasto.

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę (jeśli chcemy by nasza kruszonka była „drobniejsza” sypiemy więcej mąki).

Posypujemy nią truskawki.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 30 – 40 min. do piekarnika.

W tym czasie należy przygotować bezę, ubić mikserem na sztywno 5 białek na wysokich obrotach, pod koniec porcjami dodawać cukier. Piana będzie sztywna i lśniąca.

10 minut przed końcem pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie ubite białka, rozprowadzić na całym cieście. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 15-20 min.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski