Ciasto truskawkowe - PRZEPIS
Przepis od Joanny Kierzenki.
Składniki:
- ok. 500 g truskawek
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 250 gramów margaryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
Zobacz też:
Kruszonka
- 100g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- ok 0,5 szklanki mąki
Beza
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy kostkę margaryny, cukier i 5 żółtek. Zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim blachę (20x30cm).
"Tu nie ma przegranych". Wielka Bitwa Truskawkowa w Korycinie
źródło: TVN24
Na następnej stronie: Kolejne przepisy na ciasta i desery z truskawkami!
Truskawki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, wykładamy na ciasto.
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę (jeśli chcemy by nasza kruszonka była „drobniejsza” sypiemy więcej mąki).
Posypujemy nią truskawki.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 30 – 40 min. do piekarnika.
W tym czasie należy przygotować bezę, ubić mikserem na sztywno 5 białek na wysokich obrotach, pod koniec porcjami dodawać cukier. Piana będzie sztywna i lśniąca.
10 minut przed końcem pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie ubite białka, rozprowadzić na całym cieście. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 15-20 min.
Zobacz także:
Sernik z truskawkami - PRZEPIS
Składniki:
- 1 kg serka homogenizowanego
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg truskawek świeżych lub mrożonych
- masło
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy serek i wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Do serowej masy dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko miksujemy by nie było grudek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszając z masą serową.
Blaszkę, bądź tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nie masę sernikową. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, kroimy na połówki, układamy na górze masy, wciskając je lekko w sernik, by nieco ponad niego wystawały. Pieczemy w 170 stopniach przez około 1,5 godziny. Gdy sernik ostygnie można go schować do lodówki.
Na następnej stronie: Kolejne przepisy na ciasta i desery z truskawkami!
Makaron z musem truskawkowym i bitą śmietaną - PRZEPIS
Składniki:
- 250 gram makaronu świderki
- 1 kg truskawki świeże lub mrożone
- 500 ml śmietanki słodkiej 36%
- cukier do smaku
- świeża mięta
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności gotujemy makaron, a truskawki miksujemy. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem. Ugotowany makaron polewamy musem truskawkowym, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Potrawę możemy podawać na ciepło lub na zimno.
Tarta z truskawkami i kremem cytrynowym - PRZEPIS
Deser od Marty Liersch.
Składniki na kruche ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Blachę do tarty posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem, aby nie powstały pęcherzyki powietrza.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec przez około 15 – 20 do zrumienienia ciasta. Formę wyjąć z piekarnika i wystudzić ciasto.
Składniki na lemon curd:
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160 g cukru
- 80 g masła
- skórka otarta i wyciśnięty sok z 2 cytryn
W garnuszku o grubym dnie wymieszać jajka, żółtka i cukier. Następnie dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu. Aby uzyskać gładką konsystencję kremu przecedzić go przez sitko. Przelać do słoiczka, wystudzić i schłodzić krem w lodówce.
Na następnej stronie: Kolejne przepisy na ciasta i desery z truskawkami!
Składniki na krem cytrynowy:
- 330 ml kremówki
- 165 g serka mascarpone
- 200 g lemon curd
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mascarpone wymieszać z lemon curd. Następnie ubić kremówkę i dodać ją do masy z mascarpone delikatnie mieszając.
Na wystudzony spód wykładamy powstały krem cytrynowy. Kroimy truskawki (około 1 kg) w ćwiartki i wykładamy na krem. Tartę chłodzić w lodówce przed podaniem lub podać od razu po zrobieniu.
Panna Cotta z truskawkami - PRZEPIS
Przepis Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w Hotelu Włoskim w Poznaniu
Składniki:
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 laska wanilii
- 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- 250 ml pełnego mleka
- 80 gramów cukru
- owoce (do wyboru) truskawki, gruszki, borówki, karambola, mandarynka, banan, brzoskwinia, kiwi, wiśnie, pomarańcza, morele
Przygotowanie:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlać do miseczek i odstawić do wystudzenia. Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody.
Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Można też skropić syropem klonowym, posypać orzechami lub czekoladą.
Na następnej stronie: Kolejne przepisy na ciasta i desery z truskawkami!
Sorbet ze świeżych truskawek - PRZEPIS
Przepis szefa kuchni restauracji w Hotelu Księcia, Józefa Jacka Blicharskiego.
Składniki:
- 40 dag truskawek
- 30 dag malin
- 1 szklanka soku z truskawek
- 1 szklanki likieru wiśniowego
- 3 łyżki miałkiego cukru
- 2-3 listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Truskawki, maliny umyć. Dodać cukier. Zmiksować. Zagotować sok. Wrzucić miętę, przykryć i odstawić.
Gdy przestygnie, usunąć miętę, a napar wymieszać z musem owocowym. Wlać pozostały sok i likier. Zmiksować.
Schować do lodówki. Po 2 godzinach, gdy zacznie tężeć, wymieszać. Zamrożony wyjąć, zmiksować i przełożyć do pucharków.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?