Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z truskawkami - przepisy na ciasta i inne desery truskawkowe

KQ
Panna Cotta z truskawkami
Panna Cotta z truskawkami Waldemar Wylegalski
Trwa sezon na truskawki. Zobacz przepisy na ciasto z truskawkami, sernik truskawkowy, panna cottę, makaron z truskawkami i wiele innych truskawkowych pyszności!

Ciasto truskawkowe - PRZEPIS

Przepis od Joanny Kierzenki.

Składniki:

  • ok. 500 g truskawek

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 250 gramów margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Zobacz też:

Kruszonka

  • 100g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • ok 0,5 szklanki mąki

Beza

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy kostkę margaryny, cukier i 5 żółtek. Zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim blachę (20x30cm).

"Tu nie ma przegranych". Wielka Bitwa Truskawkowa w Korycinie

źródło: TVN24

Na następnej stronie: Kolejne przepisy na ciasta i desery z truskawkami!
Truskawki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, wykładamy na ciasto.

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę (jeśli chcemy by nasza kruszonka była „drobniejsza” sypiemy więcej mąki).

Posypujemy nią truskawki.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 30 – 40 min. do piekarnika.

W tym czasie należy przygotować bezę, ubić mikserem na sztywno 5 białek na wysokich obrotach, pod koniec porcjami dodawać cukier. Piana będzie sztywna i lśniąca.

10 minut przed końcem pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie ubite białka, rozprowadzić na całym cieście. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 15-20 min.

Zobacz także:

Sernik z truskawkami - PRZEPIS

Składniki:

  • 1 kg serka homogenizowanego
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kg truskawek świeżych lub mrożonych
  • masło

Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy serek i wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Do serowej masy dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko miksujemy by nie było grudek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszając z masą serową.

Blaszkę, bądź tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nie masę sernikową. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, kroimy na połówki, układamy na górze masy, wciskając je lekko w sernik, by nieco ponad niego wystawały. Pieczemy w 170 stopniach przez około 1,5 godziny. Gdy sernik ostygnie można go schować do lodówki.

Na następnej stronie: Kolejne przepisy na ciasta i desery z truskawkami!

Makaron z musem truskawkowym i bitą śmietaną - PRZEPIS

Składniki:

  • 250 gram makaronu świderki
  • 1 kg truskawki świeże lub mrożone
  • 500 ml śmietanki słodkiej 36%
  • cukier do smaku
  • świeża mięta

Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności gotujemy makaron, a truskawki miksujemy. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem. Ugotowany makaron polewamy musem truskawkowym, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Potrawę możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Tarta z truskawkami i kremem cytrynowym - PRZEPIS

Deser od Marty Liersch.

Składniki na kruche ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Blachę do tarty posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem, aby nie powstały pęcherzyki powietrza.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec przez około 15 – 20 do zrumienienia ciasta. Formę wyjąć z piekarnika i wystudzić ciasto.

Składniki na lemon curd:

  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g cukru
  • 80 g masła
  • skórka otarta i wyciśnięty sok z 2 cytryn

W garnuszku o grubym dnie wymieszać jajka, żółtka i cukier. Następnie dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu. Aby uzyskać gładką konsystencję kremu przecedzić go przez sitko. Przelać do słoiczka, wystudzić i schłodzić krem w lodówce.

Na następnej stronie: Kolejne przepisy na ciasta i desery z truskawkami!
Składniki na krem cytrynowy:

  • 330 ml kremówki
  • 165 g serka mascarpone
  • 200 g lemon curd

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mascarpone wymieszać z lemon curd. Następnie ubić kremówkę i dodać ją do masy z mascarpone delikatnie mieszając.

Na wystudzony spód wykładamy powstały krem cytrynowy. Kroimy truskawki (około 1 kg) w ćwiartki i wykładamy na krem. Tartę chłodzić w lodówce przed podaniem lub podać od razu po zrobieniu.

Panna Cotta z truskawkami - PRZEPIS

Przepis Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w Hotelu Włoskim w Poznaniu

Składniki:

  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 250 ml pełnego mleka
  • 80 gramów cukru
  • owoce (do wyboru) truskawki, gruszki, borówki, karambola, mandarynka, banan, brzoskwinia, kiwi, wiśnie, pomarańcza, morele

Przygotowanie:
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.

Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści. Mieszankę wlać do miseczek i odstawić do wystudzenia. Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody.

Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Można też skropić syropem klonowym, posypać orzechami lub czekoladą.

Na następnej stronie: Kolejne przepisy na ciasta i desery z truskawkami!

Sorbet ze świeżych truskawek - PRZEPIS

Przepis szefa kuchni restauracji w Hotelu Księcia, Józefa Jacka Blicharskiego.

Składniki:

  • 40 dag truskawek
  • 30 dag malin
  • 1 szklanka soku z truskawek
  • 1 szklanki likieru wiśniowego
  • 3 łyżki miałkiego cukru
  • 2-3 listki świeżej mięty

Przygotowanie:
Truskawki, maliny umyć. Dodać cukier. Zmiksować. Zagotować sok. Wrzucić miętę, przykryć i odstawić.

Gdy przestygnie, usunąć miętę, a napar wymieszać z musem owocowym. Wlać pozostały sok i likier. Zmiksować.

Schować do lodówki. Po 2 godzinach, gdy zacznie tężeć, wymieszać. Zamrożony wyjąć, zmiksować i przełożyć do pucharków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski