Mięso tego gatunku jest chude, lekkostrawne i pełne wartości odżywczych. Smakuje wyśmienicie w wersji po kreolsku, czyli lekko podduszone z winem oraz warzywami. Cielęcina podana w ten sposób zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Cielęcina duszona. Przepis
Składniki na 5 porcji:
- 1 kg cielęciny (filet)
- 2 gałązki rozmarynu
- 100 g szparagów (poza sezonem mogą być ze słoika)
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- 700 g przecieru pomidorowego
- 100 ml białego wina
- 1 ząbek czosnku
- szafran do smaku
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cielęcinę pokrój w medaliony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem. Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut. Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty. Potrawę podawaj udekorowaną szparagami i pieprzem. Gotuj około 10 minut, a następnie dodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na około 5 minut do zapieczenia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?