Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cielęcina duszona po kreolsku [PRZEPIS]

Anastazja Bezduszna
Cielęcina duszona po kreolsku
Cielęcina duszona po kreolsku Index Food
Wybierając mięso do posiłku warto sięgnąć po to, które odznacza się wyjątkową jakością i smakiem. Taka z całą pewnością jest delikatna, jasnoróżowa cielęcina.

Mięso tego gatunku jest chude, lekkostrawne i pełne wartości odżywczych. Smakuje wyśmienicie w wersji po kreolsku, czyli lekko podduszone z winem oraz warzywami. Cielęcina podana w ten sposób zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Cielęcina duszona. Przepis

Składniki na 5 porcji:

  • 1 kg cielęciny (filet)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 100 g szparagów (poza sezonem mogą być ze słoika)
  • 200 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 700 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • szafran do smaku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Cielęcinę pokrój w medaliony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem. Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut. Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty. Potrawę podawaj udekorowaną szparagami i pieprzem. Gotuj około 10 minut, a następnie dodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na około 5 minut do zapieczenia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski