Spis treści
Tych produktów warto unikać przy podagrze
Leczenie dny moczanowej polega na przyjmowaniu leków farmaceutycznych, które obniżają stężenie kwasu moczowego we krwi oraz na zmianie stylu życia. Lekarze zalecają wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej i stosowanie diety z niską zawartością puryn, które w wyraźny sposób zwiększają poziom moczanów we krwi. Masz dnę moczanową i nie wiesz, których produktów nie powinieneś jeść? W galerii przedstawiamy, czego unikać przy podagrze.
Cierpisz na dnę moczanową? Tych produktów lepiej unikaj!
Czym jest dna moczanowa i jakie są jej objawy?
Dna moczanowa, inaczej nazywana podagrą lub artretyzmem, to powszechne schorzenie, które kiedyś nazywane było „chorobą królów i bogaczy”, ponieważ zapadały na nią głównie osoby spożywające ogromne ilości mięsa i pijące dużo wysokoprocentowego alkoholu.
Szacuje się, że obecnie w Polsce na podagrę choruje ponad 400 tys. osób, z czego największy odsetek stanowią mężczyźni powyżej 60. roku życia.
Jakie są charakterystyczne objawy dny moczanowej? Wśród najczęściej występujących wymienia się:
- ból i obrzęk stawów, szczególnie kolanowego i nadgarstka,
- guzki dnawe,
- gorączka i dreszcze,
- zaczerwienienie skóry i wzrost ciepłoty ciała w okolicy kciuka i dużego palca u stopy,
- ból stawów podczas poruszania się.
Dnę moczanową rozpoznaje się, gdy stężenie kwasu moczowego we krwi jest wyższe niż 7,0 mg/dl, jednak w momencie ataku podagry jego poziom może być nawet kilka razy wyższy.
Zioła na dnę moczanową w łagodny sposób obniżą stężenie moczanów we krwi
W leczeniu dny moczanowej może pomóc zmiana nawyków żywieniowych oraz wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej. Dodatkowo warto wspomagać się naturalnymi sposobami na obniżenie poziomu moczanów we krwi.
Dowiedz się więcej: Których świątecznych dań muszą unikać osoby z wysokim poziomem moczanów we krwi?
Napary z tych roślin w łagodny sposób zmniejszają stężenie kwasu moczowego i zmniejszają ryzyko ataku podagry:
- podagrycznik pospolity,
- liście brzozy,
- pokrzywa zwyczajna,
- hakorośl rozesłana, czyli czarci pazur,
- arnika górska,
- arcydzięgiel litwor,
- skrzyp polny,
- pączki kwiatowe i liściowe jesionu,
- korzeń lubczyku,
- nawłoć pospolita,
- korzeń mniszka lekarskiego.
Napary z tych roślin profilaktycznie można pić raz dziennie, a w przypadku ataku dny zaleca się zwiększyć ilość wypijanych porcji do 2-3.
Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?