18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co jedzą uczestnicy konkursu im. Henryka Wieniawskiego

Marek Zaradniak
Na obiedzie w Historicum spotkaliśmy Paulę Preuss, Marię Wasilewicz i Nioklaya Grabovskiego.
Na obiedzie w Historicum spotkaliśmy Paulę Preuss, Marię Wasilewicz i Nioklaya Grabovskiego. Waldemar Wylegalski
- Zawsze przed koncertem muszę zjeść dobry obiad. Bo przecież muszę mieć siłę, aby prowadzić smyczek - śmieje się Lisa Izumi. Japonka, podobnie jak inni uczestnicy konkursu, stołuje się w "festiwalowej" stołówce w Collegium Historicum UAM, gdzie jadali m.in. Margaret Thatcher i Javier Solana.

Zobacz zdjęcia ze środowych koncertów w ramach konkursu Wieniawskiego
Czytaj także:
Konkurs Wieniawskiego: Skrzypek z Poznania na początek [ZDJĘCIA]
Agata Szymczewska zainaugurowała Konkurs Wieniawskiego

O tym, że trwa Konkurs Wieniawskiego, w stołówce świadczy wielojęzyczny gwar: prym wiodą Rosjanie, Japończycy i Polacy. Przy wejściu wisi menu w języku polskim i angielskim.

- Uczestnicy Konkursu korzystają z normalnego menu stołówkowego. Polubili pierogi z serem, kartacze, naleśniki i schabowe, a także kurczaki. Są też dania wegetariańskie - ryż z jarzynami. Myślę, że im smakuje bo talerze wracają puste - mówi Maria Królska, szefowa stołówki.

Do wyboru jest kilka rodzajów zup i cztery drugie dania. Są, robiony na kiełbasie i boczku, barszcz czeski i barszcz ukraiński z fasolą i kapustą. Jest zupa pomidorowa, a także kremy i rosoły. Za lekkimi kremami jak szparagowy czy z zielonego groszku, a także za zupą ogórkową przepadają szczególnie Japończycy.

Egzotyczni goście na drugie danie często wybierają schab, kotlet de volaille albo kotlet panierowany. Do tego surówkę z marchwi, bukiet z jarzyn czy surówkę... piękności. Ta ostatnia to seler, z brzoskwinią, ananasem i śmietaną. W różnych pieczeniach gustują Rosjanie, którzy obowiązkowo muszą mieć też chleb do zupy. Na deser kompoty, choć niektórzy wolą wodę lub przeciery jabłkowe.
Upodobania są różne. Na przykład rosyjski skrzypek Dmitry Novikov chwali zupę ogórkową.

- Bardzo smakowały nam koperty z drobiu faszerowane serem pleśniowym i szynką - mówią Paulla Preuss i Marta Wasilewicz.

- Jestem mile zaskoczony jedzeniem. Szczególnie żurkiem - dodaje rosyjski skrzypek Nikolay Grabovskiy.

- Lubimy polskie jarzyny, sałatki, ale i zupy, szczególnie żurek i ogórkową - twierdzą z kolei Japonka Lisa Izumi.

A co na to fachowcy od żywienia? O optymalną dietę dla skrzypków zapytaliśmy Agnieszkę Nowak, dietetyka z Centrum Naturhouse.

- Każdy skrzypek biorący udział w konkursie powinien spożywać regularnie posiłki. Nie wolno zapomnieć o pełnowartościowym śniadaniu, należy unikać potraw i produktów wzdymających, które mogą powodować wzdęcia brzucha, efekt ciężkości i ospałość, czyli warzyw strączkowych, kapusty, napojów gazowanych oraz potraw smażonych i tłustych oraz unikać napojów energetyzujących i zawierających kofeinę - wylicza dietetyk.

Jak z tego wynika, jeść należy podczas konkursu tak, jak grać - lekkostrawnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski