Cooking Session: Najsmaczniejsze miejsce w Poznaniu. PROGRAM

Elżbieta Podolska
Kulinarny Poznań
W sobotę o godz. 13 w Starych Koszarach, ul. Wojskowa 4 rozpocznie się najsmaczniejsza impreza, czyli Cooking Session. sześciu szefów kuchni będzie gotowało z najlepszych regionalnych produktów i częstowało tymi daniami poznaniaków, którzy wykupią specjalne zaproszenia. Dodatkowo będzie można też zrobić zakupy na stoiskach regionalnych producentów. Zapowiada się prawdziwe święto smakoszy.

ZOBACZ TEŻ: Wielki pojedynek szefów kuchni

Harmonogram Cooking Session

13:15 – Powitanie Gości i Uczestników przez Huberta Gonerę (Kulinarny Poznań), Andrzeja Bobrowskiego (Agencja Rynku Rolnego), Marka Nitkowskiego (Koleje Wielkopolskie), przedstawicieli POLSKIEJ GASTRONOMII I MERCADO GROUP, właścicieli restauracji i gospodarzy Starych Koszar.

13:30 – Pokaz Kulinarny Restauracji Platinum
- Zdobywcy tegorocznego Kulinarnego Pucharu Polski – Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Platinum w towarzystwie szefa kuchni Dominika Brodziaka, który sam zdobył to wyróżnienie w 2001 roku, przygotują kreację, która jak zwykle zaskoczy nowoczesnością, sezonowością i wspaniałym smakiem. Znajdą się w niej m.in. policzki wołowe, kurki, dynia i żurawina.

14:00 – Pokaz Kulinarny Restauracji Hugo
Dominik Narloch, szef kuchni HUGO Restaurant – jedynej wielkopolskiej restauracji z rekomendacją Slow Food – przygotuje danie, które nazwać będzie można reinterpretacją regionalnej klasyki. Na pierwszym planie znajdzie się znakomity stek Bavette, a towarzyszyć będą mu m.in. skrzydełka kurczaka, szpik kostny, jarmuż, seler, owoce bzu czy czarna rzepa.

14:15 – Podpisanie Listu Intencyjnego przez przedstawicieli partnerów Projektu „Kolej na Wielkopolskie Smaki” – Głos Wielkopolski, TV Wielkopolska, Radio Emaus, Koleje Wielkopolskie, Agencja Rynku Rolnego, Kulinarnego Poznania, LGD Gościnna Wielkopolska

14:30 – Pokaz Kulinarny Restauracji Kyokai
Marcin Kaczmarek, sushimaster Kyokai Sushi Bar przygotuje po raz pierwszy w historii wielkopolskie sushi, w którym znajdzie się m.in. znakomita polędwica wołowa, wielkopolskie prawdziwki, kapusta włoska oraz ser kozi. Będzie to kulinarny eksperyment o prawdziwym międzykulturowym wymiarze.

15:00 – Pokaz Kulinarny Restauracji Mielżyński Wines, Spirites and Specialties
Ferdynand Jędroszkowiak kucharz Mielżyński Wine Spirits & Specialties pokaże jak przygotować smakowitą polędwicą z dzika. W daniu znajdą się również borowiki, dynia, żurawina, buraki i świeży rozmaryn, a odpowiednie wino dobiorą Robert Mielżyński i Andrzej Śmigielski.

15:30 – Pokaz Kulinarny Restauracji 3 Kolory
Adam Zastróżny, szef kuchni restauracji 3 Kolory przygotuje jeden z najbardziej rozpoznawalnych wielkopolskich przysmaków – smakowitą gęsinę z sezonowymi grzybami, dynią, gruszką i czerwoną kapustą. Dodatkowo na stoisku 3 Kolorów będzie można posmakować smakołyków z Kolekcji Smaków ABC Kuchni.

16:00 – Pokaz Kulinarny Restauracji Dwór Pod Dziką Kaczką z Gniezna
Odwołano z powodu wycofania się restauracji

16:30 – Pokaz Kulinarny Restauracji Le Palais Du Jardin
Michał Stężelski i Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin słyną z przygotowywania wspaniałej dziczyzny. Nie inaczej będzie tym razem – szefowie przygotują bowiem dla Was wyjątkowy mariaż Wielkopolski i Francji, tworząc kreacje z regionalnej polędwicy z sarny z dodatkiem sezonowych warzyw i świeżych ziół.

17:00 – Wręczenie GRAND PRIX Cooking Session dla 3 restauracji z największą ilością głosów

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie