Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Coraz więcej miejsc łamie rządowe obostrzenia. Siłownie, restauracje, bary, kawiarnie, hotele wznawiają swoją działalność

Marta Danielewicz
Marta Danielewicz
W środę na swoim profilu punkty gastronomiczne, które ulokowane są w budynku City Park przy ul. Wyspiańskiego, należące do spółki City 88 poinformowały, że nie zamierzają dłużej serwować dań tylko na wynos i dowóz.
W środę na swoim profilu punkty gastronomiczne, które ulokowane są w budynku City Park przy ul. Wyspiańskiego, należące do spółki City 88 poinformowały, że nie zamierzają dłużej serwować dań tylko na wynos i dowóz. Łukasz Gdak
Ogólnopolska akcja #OtwieraMY zatacza coraz większe kręgi. Każdego dnia kolejne restauracje, siłownie, hotele, obiekty turystyczne i sportowe wznawiają swoją działalność, mimo obowiązujących przynajmniej do 31 stycznia obostrzeń. W samym tylko Poznaniu w ciągu tego tygodnia otworzyły się trzy miejsca gastronomiczne: restauracja Szczaw i Mirabelki na poznańskim Piątkowie oraz trzy lokale w City Parku przy ul. Wyspiańskiego należące do tego samego konceptu - spółki City 88. Otwarcie planuje także restauracja ze Złotowa - Pizzeria Neapoli.

Kolejne firmy gastronomiczne, hotelarskie, turystyczne i sportowe z Wielkopolski mają dość lockdownu. Przyłączają się więc do ogólnopolskiej akcji #OtwieraMY.

W ostatnich dniach pisaliśmy o otwarciach restauracji w Nowym Tomyślu, Ostrowie Wielkopolskim i Poznaniu.

To wywołało efekt domina.

Restauracje otwierają się

W środę na swoim profilu punkty gastronomiczne, które ulokowane są w budynku City Park przy ul. Wyspiańskiego, należące do spółki City 88 poinformowały, że nie zamierzają dłużej serwować dań tylko na wynos i dowóz.

- Spółka City 88, zarządzająca restauracją Cucina, kawiarnią Cappuccina i barem Whisky Bar 88 dołączyła do akcji #OtwieraMY

- mówi Paulina Prusiecka, przedstawicielka spółki.

Pierwszych klientów miejsca te gościły już 20 stycznia. Na kolejne dni już poczyniono pierwsze rezerwacje. Firma przyznaje, że ich lokale przez ostatnie dziesięć miesięcy działały tylko z ofertą na wynos. Do świadczenia tego typu usług nie były jednak w pełni przystosowane.

Zobacz też:

Szczaw i Mirabelki to pierwsza poznańska restauracja, która zdecydowała się otworzyć swój lokal i obsługiwać gości przy stolikach. W Wielkopolsce na taki krok zdecydowały się restauracje w Nowym Tomyślu - Smaczne Jadło oraz w Ostrowie Wielkopolskim - Black Dave Restaurant.

Poznańska restauracja ma dość lockdownu. Od wtorku na Piątko...

- Taka formuła pozwala nam wykorzystać nasz potencjał w niespełna 20 procentach. To kropla w morzu potrzeb. Niestety, jako młoda spółka nie możemy liczyć na wsparcie rządowe, co utwierdziło nas o słuszności tej decyzji. Jesteśmy świadomi odpowiedzialności, którą bierzemy na nasze barki - zapewnienie pełnego bezpieczeństwa naszym pracownikom i gościom. Jesteśmy na to przygotowani, to było dla nas bardzo ważne, podobnie jak utrzymanie miejsc pracy i wsparcie naszych pracowników

- tłumaczy Prusiecka.

Trwa głosowanie...

Czy wspierasz protest branży gastronomicznej?

Głos Wielkopolski

Sanepid kontroluje restauracje, które się otwierają

Pierwszą poznańską restauracją, która przetarła szlaki i zdecydowała się przyjmować gości był piątkowski lokal - Szczaw i Mirabelki. W środę oprócz gości zjawili się tam także pracownicy poznańskiego sanepidu w asyście policji.

- W sprawie działania restauracji wszczęte zostanie postępowanie wyjaśniające. Wczoraj była kontrola, właściciel został poproszony o złożenie wyjaśnień

- mówi Cyryla Staszewska, rzeczniczka poznańskiego sanepidu.

Lokale gastronomiczne, które decydują się na otwarcie, mimo obostrzeń muszą liczyć się z takimi wizytami.

- Liczymy, że po drugiej stronie też jest człowiek, który nie będzie generalizować, tylko oceni rzeczywistą sytuację bezpieczeństwa osób przebywających w naszym lokalu. W naszej opinii podjęliśmy słuszną i racjonalną decyzję, co do tego nie mamy żadnych wątpliwości. Niektóre spory po prostu muszą być rozstrzygane drogą sądową - jesteśmy tego świadomi. Dla nas najważniejsze jest to, że działamy odpowiedzialnie, przestrzegamy reżimu sanitarnego i … codziennie patrzymy naszym pracownikom w oczy

- mówi Paulina Prusiecka.

Kolejne podmioty dołączą do akcji #OtwieraMY

Poznańscy restauratorzy liczą na to, że kolejne lokale dołączą do akcji #OtwieraMY. W Złotowie otwarcie lokalu w piątek, 22 stycznia planuje Pizzeria Neapoli.

- Wszystko w jak największych środkach ostrożności - podkreślają właściciele.

Z kolei śremscy restauratorzy planują dołączyć do akcji Poznańskiej Izby Gastronomii. Ta zakłada, że 1 lutego, a więc w teorii, gdy obostrzenia powinny przestać obowiązywać, lokale gastronomiczne wznowią działalność.

Podobny plan mają siłownie, hotele, pensjonaty, punkty rozrywki i sportowe.

Zobacz:

W środę na swoim profilu punkty gastronomiczne, które ulokowane są w budynku City Park przy ul. Wyspiańskiego, należące do spółki City 88 poinformowały, że nie zamierzają dłużej serwować dań tylko na wynos i dowóz.

Coraz więcej miejsc łamie rządowe obostrzenia. Siłownie, res...

W sobotę restauracja Smaczne Jadło z Nowego Tomyśla sprzeciwiła się rządowym restrykcjom i otworzyła lokal. To pierwsza taka sytuacja w naszym regionie.Kolejne zdjęcie -->

Pierwsza restauracja w Wielkopolsce otwarta mimo obostrzeń. ...

Sprawdź też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski