18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cukinia dobra nawet na jesienne chłody

ELKA
Surowa, pieczona, smażona, duszona, gotowana, do obiadu, na kolację, na przystawkę – sposobów i okazji, by przyrządzić cukinię jest wiele. Teraz, kiedy sezon na nią jest w pełni, warto sięgać po to warzywo szczególnie chętnie – potrawy z cukinii są łatwe w przyrządzeniu, smaczne, a ponadto zdrowe. Idealnie pasują na coraz chłodniejsze, jesienne dni.

Co zrobić z cukinii radzi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Sałatka z grillowaną cukinią

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 250 g bobu
  • 3 pomidory
  • 4 jajka
  • 150 g sera feta
  • sos czosnkowy Tarsmak
  • 1 pęczek szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać z łupinek.

Cukinię pokroić w krążki, zgrillować na patelni, a następnie doprawić solą i pieprzem.

Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać i wyłożyć na talerze. Na sałacie ułożyć pokrojone w cząstki pomidory, cząstki ugotowanych jajek, bób, zgrillowaną cukinię i pokrojoną w kostkę fetę.

Sałatkę polać sosem czosnkowym i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Penne z cukinią

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 paczka makaronu penne (400 g)
  • 3 łyżki sosu serowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć, pokroić w średniej grubości plastry i podsmażyć na oliwie.

Doprawić solą, pieprzem, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną kolendrę.

Całość chwilę poddusić, następnie dodać ugotowany al dente makaron, sos serowy Tarsmak i wymieszać.

Koszyczki z cukinii i ricotty

Składniki:

  • 2 młode cukinie
  • 300 g sera ricotta
  • 1 garść orzeszków pistacjowych
  • 3 łyżki sosu chrzanowego
  • skórka z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Cukinię umyć i wyciąć z niej małe koszyczki, wydrążając miąższ ze środka.

Na dno koszyczków nałożyć sos chrzanowy Tarsmak, a następnie ricottę.

Serek posypać posiekanymi pistacjami i drobno posiekaną skórką ze sparzonej cytryny.

Całość pokropić oliwą z oliwek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski