Cukru w Polsce będzie dużo, eksport konieczny w 2017 roku

Redakcja
pixabay.com
Powierzchnia zasiewów buraków cukrowych znów urośnie. W sezonie 2017/2018 szacunki mówią o około 220 tys. hektarów.

 

"Powodem wzrostu areału uprawy są zmiany w systemie regulacji rynku w UE, w tym głównie likwidacja kwot produkcji cukru. Istotny wpływ na wzrost zainteresowania uprawą ma także dobra koniunktura na światowym i krajowym rynku cukru", ocenia Piotr Szajner z kwietniowym numerze Rynku Rolnego, wydawane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Przeczytaj też: Produkcja buraków cukrowych wzrosła o 44%. A będzie więcej w sezonie 2017/2018

 

Rolnicy obawiają się niżych niż dotychczas cen cukru po uwolnieniu rynku (zakończeniu kwotowania). Spodziewane średnie plony to  ok. 630 ton/ha, a zbiory ok. 13,9 mln ton. Produkcja cukru może wzrosnąć do 2,1-2,2 mln ton. "Produkcja będzie większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, które jest szacowane na ok. 1,7 mln ton. W rezultacie konieczny będzie eksport 400-500 tys. t cukru", ocenia ekspert IERiGŻ.

Wideo

Materiał oryginalny: Cukru w Polsce będzie dużo, eksport konieczny w 2017 roku - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie