Cynamonowe ciasto z dyni

ELKA
Dynia na słodko i na ostro, czyli jesienne wariacje z korbolem...

Składniki:
2 szklanki miąższu (z jednej, dużej) dyni
2 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
3 jajka
5 łyżeczek cynamonu
16 g cukru wanilinowego
0,75 szklanki oleju
łyżeczka sody oczyszczonej
garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem. Do masy dodać mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość zmiksować.

Polecamy: Kulinarium, czyli przepisy i porady na GłosWielkopolski.pl

Dodać posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Ciasto dokładnie wymieszać.

Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy. Piec ok. 40-45 minut (z termoobiegiem nawet krócej) w temperaturze 180°C.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie