Składniki:
- 1 kg cytryn z cienką skórką,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka imbiru
Sposób przygotowania:
Cytryny moczymy w lodowatej wodzie i odstawimy w chłodne miejsce na dobę. Na następny dzień zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Odcedzamy i płuczemy. Cytryny powinny być miękkie. Odcinamy twarde "dzióbki" i przez powstały otwór, wyduszamy sok do miseczki. Później trzeba przecedzić go przez sitko. Skórki cytryn rozcinamy i obskrobujemy biały miąższ. Skórkę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na głęboką patelnię. Dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Gotujemy całość na małym ogniu przez około godzinę. Konfiturę rozlewamy do słoików i pasteryzujemy przez 5 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?