18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czekoladowe śniadanie

ELKA
Archiwum Polskapresse
Czekolada na śniadanie? Niemożliwe? A jednak. Według badań czekolada może być pomocna w odchudzaniu i jest po prostu doskonała w każdej sytuacji.

ZOBACZ TEŻ: Pyszny tort czekoladowy

Czekoladowe mleko

Składniki:

  • 1 szklanka zimne mleko,
  • 6 kostek czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Rozmieszać ją w odrobinie mleka.

Zostawić aż ostygnie i wtedy dodać resztę mleka.

Kto ma ochotę na czekoladową ochłodę w ciepłe dni może do tego dorzucić kostki lodu.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Czekolada na gorąco

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 140 gram drobno połamanej czekolady
  • szczypta gruboziarnistej soli

Sposób przygotowania:

Rozgrzać mleko wraz z czekoladą w rondelku. Kiedy zacznie się gotować dodać sól.

Trzeba bardzo uważać, żeby nie wykipiało. Zmniejszyć płomień i jeszcze gotować przez 3-4 minuty.

Im dłużej gotujemy, tym czekolada jest gęstsza.

Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Czekoladowe tosty

Składniki:

  • 6 dag czekolady deserowej
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • 8 kromek tostowego chleba
  • masło najlepiej klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Przestudzić. Dodać jajko i ubić.

Przygotować tosty przecinając na pół po przekątnej. Zanurzyć w mleku z czekoladą.

Smażyć z obu stron aż będą chrupiące. Natychmiast podawać.

Można jeść je z dżemem, bitą śmietaną, owocami, cynamonem, cukrem waniliowym.

Naleśniki z czekoladą

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek mleka
  • ¼ szklanki wody niegazowanej
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru

Nadzienie:

  • nutella

a

Dodatki:

  • polewa czekoladowa lub rozpuszczona czekolada
  • bita śmietana
  • zmielone orzechy włoskie
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mąkę, mleko,wodę, jajka, cukier oraz cukier waniliowy wsypać do naczynia i dokładnie zmiksować, żeby miały konsystencję pół płynną.

Wylewać porcje na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Przestudzone posmarować nutella i zawinąć, udekorować.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski