Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czekoladowe tiramisu

Agnieszka Ciborek
Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z czekoladą. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek.

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g czekolady do posypki (lub kakao)
  • 200 ml kremówki 30%
  • 500 g mascapone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g biszkoptów
  • 250 ml kawy rozpuszczalnej (można dodać alkohol)

Sposób wykonania:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. W tym czasie ubić kremówkę dodać mascarpone, 2 łyżki cukru pudru - zmiksować i stopniowo dodawać czekoladę. Kawę zaparzyć i studzić. Biszkopty delikatnie moczyć w kawie i układać na blaszce zalać 1/3 kremu i znów układać nasączone kawą biszkopty i w taki sposób układamy trzy warstwy ostatnią kończąc kremem. Wkładamy do lodówki na pół dnia i fantazyjnie posypujemy startą czekoladą lub kakao.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski