Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 100 g czekolady do posypki (lub kakao)
- 200 ml kremówki 30%
- 500 g mascapone
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g biszkoptów
- 250 ml kawy rozpuszczalnej (można dodać alkohol)
Sposób wykonania:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. W tym czasie ubić kremówkę dodać mascarpone, 2 łyżki cukru pudru - zmiksować i stopniowo dodawać czekoladę. Kawę zaparzyć i studzić. Biszkopty delikatnie moczyć w kawie i układać na blaszce zalać 1/3 kremu i znów układać nasączone kawą biszkopty i w taki sposób układamy trzy warstwy ostatnią kończąc kremem. Wkładamy do lodówki na pół dnia i fantazyjnie posypujemy startą czekoladą lub kakao.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?