Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czekoladowo-makowy keks

Anastazja Bezduszna
Ivan Rudiuk
Szybkość i łatwość przygotowania ciasta dwuwarstwowego w żaden sposób nie wpływa na jego pyszny smak. Spróbuj!

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 50-7- gram maku
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:
Oddzielone od żółtek białka zbijamy blenderem do białej masy. Nie przestawiając zbijać stopniowo dodajemy cukier, mąkę i na sam koniec żółtka.

Otrzymaną masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao do drugiej mak. Obieramy jabłka i kroimy w średnią kostkę.

Wyścielamy wysoką formę papierem do pieczenia i wykładamy jabłka. Dalej zalewamy najpierw masę makową a potem masę kakaową. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 45-60 minut przy 180 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski