Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Pomarańcze, mandarynki, cytryny i inne owoce cytrusowe

Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg flawonoidów, czyli związków antyoksydacyjnych i olejków eterycznych. Kwercetyna, naringeryna, rutyna i hesperedyna to nie jedyne z substancje o działaniu przeciwzapalnym, bo limonen najobficiej występujący związek olejku eterycznego cytrusów, również wykazuje takie działanie.
Cytrusy to dobre źródło witaminy C, która chroni przed infekcjami, ale nie skraca znacząco czasu ich trwania:
• 100 g pomelo dostarcza 61 mg kwasu askorbinowego,
• 100 g pomarańczy – 54 mg,
• 100 g grejpfrutów – 31 mg,
• 100 g mandarynek – 22 mg.

Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi dla kobiety 75 mg, a dla mężczyzny – 90 mg.

Zobacz również

To jeden z najbardziej tajemniczych duetów! Kim jest trzecia żona satyryka?

NOWE
To jeden z najbardziej tajemniczych duetów! Kim jest trzecia żona satyryka?

TSSE EURO-PARK Wisłosan wniosła olbrzymi wkład w rozwój aktywności gospodarczej

TSSE EURO-PARK Wisłosan wniosła olbrzymi wkład w rozwój aktywności gospodarczej

Polecamy

Profesor uczelni w Poznaniu zostanie milionerem? Ma szansę na ogromną nagrodę!

Profesor uczelni w Poznaniu zostanie milionerem? Ma szansę na ogromną nagrodę!

Dziś pierwszy mecz finałowy PlusLigi siatkarzy. Szykują się wielkie emocje!

Dziś pierwszy mecz finałowy PlusLigi siatkarzy. Szykują się wielkie emocje!

Ruszają konsultacje publiczne ws. odchudzenia podstaw programowych

Ruszają konsultacje publiczne ws. odchudzenia podstaw programowych