Czym nas karmią restauracje w Wielkopolsce? Można stracić apetyt

Bogna Kisiel
Stwierdzono, że w wielu przypadkach klient dostaje na talerz zupełnie coś innego niż to, co widnieje w menu.
Stwierdzono, że w wielu przypadkach klient dostaje na talerz zupełnie coś innego niż to, co widnieje w menu. pixabay.com
Mielone z jagnięciny składające się głównie z mięsa wołowego i drobiowego, wołowina udająca cielęcinę, przeterminowane o ponad pół roku wędliny – to tylko niektóre z nieprawidłowości wykryte podczas kontroli lokali gastronomicznych funkcjonujących na terenie Wielkopolski.

Miłośnicy kuchni na przykład azjatyckiej, czy śródziemnomorskiej mogą stracić apetyt, gdy zapoznają się z wynikami kontroli przeprowadzonej przez Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Poznaniu.

Na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów inspektorzy wzięli pod lupę 12 wybranych lokali gastronomicznych, oferujących dania kuchni zagranicznych, znajdujących się na terenie Wielkopolski. Odwiedzili placówki m.in. w Poznaniu, Kole, Koninie, Turku Kaliszu, Ostrowie Wielkopolskim, Lesznie i Kościanie.

– Szczególną uwagę zwrócono na rzetelność obsługi klientów, przestrzeganie prawidłowych warunków przechowywania produktów, terminy ich ważności, jakość oferowanych wyrobów kulinarnych i napojów – zaznacza Maciej Przybylak, rzecznik WIIH w Poznaniu. I dodaje: – Niestety, wyniki kontroli nie napawają optymizmem.

W 10 lokalach na 12 skontrolowanych stwierdzono nieprawidłowości.

Jakie stwierdzono nieprawidłowości? Jakie kary nałożono na nieuczciwych właścicieli? O tym przeczytasz w artykule w serwisie Plus:

Czym nas karmią restauracje w Wielkopolsce? Można stracić apetyt

Tm - Magda Gessler o "Kuchennych rewolucjach" - zobacz wideo:

źródło: telemagazyn.pl/x-news.pl.

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gosc

A może podacie nazwy tych restauracji co człowieka truja

j
jur

No niestety, ale piszacy powyzej ma calkowita racje. Mam mozliwosc korzystania z kuchni w wielu krajach europejskich i nigdzie nie spotkala mnie przykra i niebezpieczna niespodzianka. Ale jednak w Polsce moze zdazyc sie wszystko... Bedac ,,w drodze", podrozujac z doroslymi wnukami, zatrzymalismy sie w jednej miejscowosci na posilek. No i skonczylo sie to dla mnie niezbyt ciekawie, zlapalem salmonelle. Dzieki Bogu wnuki nie daly sie zlapac na propozycje lokalu, a ja naiwny posluchalem propozycji i tragedia byla bliska, gdyz jechalem dalej samochodem, a samopoczucie coraz gorsze. Po dojechaniu do ,,celu" miejscowi mysleli ze jechalem na ,,podwojnym gazie". Wnukowie jednak zaprzeczyli temu, a samopoczucie pogarszalo sie z kazda minuta. Od dzisiaj omijam szerokim lukiem te miejscowosc, a z restauracji korzystam, gdy naprawde jestem zmuszony. No i cenowo polskie lokale rownaja do europejskich cen w lokalach, a jakos zostala ta z czasow PRL'u.

x
xymox

W Niemczech w momencie gdy kontrole tego typu zakończą się kompletnym kompromitacją np. lokalu, cofa się koncesje a właściciel nieuczciwego biznesu trafia na czarną listę mającą za zadanie uniemożliwić mu prowadzenie jakiegokolwiek biznesu w danym obszarze. Ma potem problem aby zarejstrować kolejną spółkę. Nawet gdy będzie próbował zrobić to na osobę podstawioną. Ma po prostu, przechlapane.
Widać to po ofercie jakiegokolwiek punktu gastronomicznego w tym kraju. Ma być czysto, estetycznie i wzbudzać zaufanie. Tam tak jest. Możesz wybrać dowolną knajpę i wszystko gra.
Co ciekawe, ceny zaczynają być niemal porównywalne z tymi w polskich knajpach a o porównaniu standardów obsługi klientów w obu krajach nawet nie wspominam. Wiem co piszę, często korzystam z lokali gastronomicznych różnych formatów tam i tu.

Q
Q1

Dzień dobry,
Informuję, że dostawy soli drogowej, są utrudnione ze względu na duże zapotrzebowanie tego lata...

D
D74

...które 12 lokali gastronomicznych?

r
rostbeef

zamykać tym chujom biznesy...

Dodaj ogłoszenie