Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania na Walentynki 2015: Czym zaskoczyć ukochaną osobę? [PRZEPISY]

Anastazja Bezduszna
Dania na Walentynki 2015: Czym zaskoczyć ukochaną osobę? [PRZEPISY]
Dania na Walentynki 2015: Czym zaskoczyć ukochaną osobę? [PRZEPISY] Cucina
Wyjątkowe czy niebanalne - każdy z nas walentynki widzi inaczej. Do tego dnia szczególnie przygotowują się panowie, natomiast panie... oczekują miłych niespodzianek. Zobacz przepisy na dania na Walentynki 2015!

W walentynkowym planie zawsze znajdzie się miejsce na jedzenie. I to nie muszą od razu być praliny w kształcie serduszek czy też wykwintna kolacja w najlepszej restauracji w mieście. Zaskoczyć swoją drugą połówkę można własnoręcznie przygotowanymi daniami.

Zobacz też: Walentynki 2015: Romantyczna kolacja – sałatka dla serca [PRZEPIS]

Sukces walentynkowej kolacji gwarantuje odpowiednio dobrane menu. Musimy postarać się, by potrawy, które wybierzemy, były oryginalne, przyrządzone specjalnie na tę okazję. Komponując dania na ten wyjątkowy wieczór, warto pamiętać o składnikach uznawanych powszechnie za rozpalające zmysły afrodyzjaki, na przykład czekolada, chilli, truskawki, cynamon, ostrygi czy krewetki. Ale pamiętajmy, żeby wszystkich afrodyzjaków nie wrzucać do jednego dania. Bo co za dużo, to nie zadziała... A ismak nie będzie najlepszy.

Tradycyjnie jak co roku na walentynki Ernest Jagodziński, szef kuchni restauracji Cucina, zaplanował specjalne menu.
W tym roku swoim gościom zaserwuje między innymi: foie gras bon bon, pieczonego combera z królika z dynią, salsefią, czekoladą i białym pieprzem, a na deser poda sernik z topinamburu, dżem z pomarańczy, lody z rokitnika.

Zobacz: Prezent na Walentynki 2015: Dla chłopaka, dziewczyny, dla Niej, dla Niego. Co kupić? [ZDJĘCIA]

- Szukałem składników, które choć odrobinę kojarzą się z miłością - mówi Ernest Jagodziński. - Do tego dodałem kilka technik gotowania i odpowiednią oprawę przy podaniu.
Niektórymi swoimi pomysłami na romantyczną kolację, nie tylko walentynkową, kucharz dzieli się z wami. Warto spróbować swoich sił w przygotowaniu dla ukochanej osoby kolacji na miarę szefa kuchni.

Dania na Walentynki 2015 [PRZEPISY]

Schab jagnięcy w panierce z miso i kolendry, sałatka z fasolki edamame i warzyw

Składniki:

  • 120 g schabu jagnięcego,
  • 50 g pasty miso,
  • 60 g świeżej kolendry,
  • płatki soli morskiej do smaku,
  • 100 g fasolki edamame ziarna,
  • 4 pomidorki cherry,
  • 3 plastry ogórka pokrojone wzdłuż,
  • sok z jednej cytryny,
  • 3 łyżki syropu cukrowego (proporcje 1/1: woda/cukier),
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • odrobinę świeżego chilli,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 5 listków mięty,
  • kawałek trawy cytrynowej,
  • kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Schab oczyszczamy z błon. Obsmażamy na oliwie z masłem, z każdej strony - po 30 sekund. Pastę miso rozciągamy na pergaminie i suszymy w piekarniku w temperaturze 80 stopni do całkowitego wysuszenia. Wrzucamy do termomixa, dodajemy liście kolendry i mielimy na pył. Składniki sosu mieszamy ze sobą - czyli sos rybny, sok z cytryny i syrop. Dodajemy czosnek pokrojony w kostkę, chilli, trawę cytrynową, miętę, listki kolendry. Pomidorki cherry, myjemy, kroimy na pół, ogórka zwijamy w rulon, dodajemy ziarna fasoli i mieszamy z sosem.

Wędzony tuńczyk z arbuzem, kozim serem i listkami rukwi wodnej

Składniki:

  • 150 g świeżego tuńczyka,
  • 50 g koziego sera,
  • arbuz,
  • listki rukwi wodnej,
  • limonka,
  • olej z awokado i krwistej pomarańczy,
  • mięta,
  • sól morska

Sposób przygotowania:
Świeżego tuńczyka umieść w metalowym naczyniu z rozżarzoną gałązką jabłoni i przykryj na 30 minut. Po tym czasie wyjmij tuńczyka i pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj 2 łyżki oleju z awokado i krwistej pomarańczy, listki mięty dopraw płatkami soli morskiej. Arbuza kroimy w podobną kostkę jak tuńczyka i usuwamy pestki, dodajemy do tuńczyka, mieszamy delikatnie.
Układamy na talerzu, posypujemy rozkruszonym w ręku kozim serem i dekorujemy listkami rukwi wodnej, na górę ścieramy sparzoną skórkę z limonką.

Sernik z topinamburu, dżem z pomarańczy, lody z rokitnika

Składniki:

  • 1 kg białego sera,
  • 125 g masła,
  • 300 g cukru,
  • 280 g białek,
  • 150 g żółtka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • około 200 g świeżego topinamburu

Sposób przygotowania:
Najpierw ucieramy ser z masłem (o pokojowej temperaturze). Dodajemy żółtko. Oddzielnie ubijamy białko z cukrem na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Topinambur należy najpierw umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie dodać do masy serowej (koniecznie robimy to przed dodaniem mąki!). Oddzielnie mieszamy mąkę pszenną z ziemniaczaną. Kiedy wszystko jest gotowe, do masy serowej dodajemy zmieszane mąki. Delikatnie je rozprowadzamy. Masę przekładamy do formy. Pieczemy przez 90 minut w temperaturze 150 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski