Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania w worku do pieczenia: Szybkie, pyszne i zdrowe! [PRZEPISY]

Anastazja Bezduszna
Dania w worku do pieczenia: Wieprzowina zapiekana
Dania w worku do pieczenia: Wieprzowina zapiekana 123rf
Każda gospodyni chce, by przyrządzane przez nią potrawy były pyszne, pachnące, soczyste, ale niezbyt tłuste. Jednym z dobrych sposobów uzyskania soczystego i aromatycznego dania z minimalną ilością tłuszczu jest wykorzystanie worków i rękawów do pieczenia. Jak to działa? W bardzo prosty sposób. Piec w rękawie trzeba bez używania tłuszczu. Zobacz przepisy!

Mięso czy warzywa zapiekają się we własnym sosie, dzięki czemu są mniej kaloryczne i zachowują swój naturalny aromat oraz nie tracą substancji odżywczych. Szczelne opakowanie także zapobiega przedostawaniu się zapachów przygotowywanych potraw na zewnątrz. Do zalet worków i rękawów do pieczenia należy też to, że pieczone potrawy nie przypalają się i nie brudzą piekarnika czy kuchenki mikrofalowej. Używając ich nie trzeba szorować brytfanny lub blachy - po prostu wyrzuca się zużyty rękaw lub torebkę do kosza i już po kłopocie.

Na śniadanie, obiad, kolację... zobacz inne przepisy w naszym serwisie "PRZEPISY"!

Korzystając z rękawa warto pamiętać, by odcinając potrzebną długość do dania zwrócić uwagę na jego objętość (a nie tylko długość) i dodawać po 10 cm z każdej strony, by wystarczyło na zawiązanie rękawa.
Aby nie trzeba było myć też naczyń po marynacie do mięsa, możemy zawiązać rękaw z jednej strony i od razu w nim mieszać wszystkie potrzebne składniki. Następnie umieszczamy w rękawie mięso, zawiązujemy drugi koniec i tak umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a potem do piekarnika.

Warto pamiętać, że jeśli rękaw będzie szczelnie zamknięty, gotowe danie nie będzie miało złotego koloru. Jeśli chcemy mieć chrupiącą skórkę, należy na 10-15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw. W takim krótkim czasie mięso się zarumieni, jednocześnie nie tracąc soczystości. Oprócz mięsa do rękawów i woreczków można wkładać rybę i warzywa, tak osobno, jak i razem.

Dania w worku do pieczenia - PRZEPISY

Wieprzowina zapiekana

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (może być schab czy biodrówka),
  • 100 ml sosu sojowego,
  • 50 ml oleju sezamowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:
Płuczemy i osuszamy mięso. Do worka dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, rozdrobiony czosnek, cukier i pieprz. Zamykamy woreczek i dobrze wstrząsamy, aby wszystkie składniki dokładnie się zmieszały. Umieszczamy mięso w worku, wyciskając powietrze i chowamy je w marynacie do lodówki na 6-8 godzin. Po upływie tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy mięso przez 2 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, tak by powstała chrupiąca skórka na wierzchu mięsa.

Łosoś z cytryną

Składniki:

  • 1 filet z łososia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała cebulka,
  • bazylia,
  • pieprz czarny,
  • majeranek,
  • sól,
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:
Umytą rybę kroimy w nieduże kawałki i smarujemy całą czosnkiem. Posypujemy dokładnie ziołami, doprawiając delikatnie pieprzem i solą. Cytrynę oblewamy wrzątkiem i kroimy w krążki. Następnie umieszczamy w worku pokrojoną dowolnie cebulę, na której kładziemy rybę. Na wierzchu ryby układamy krążki cytryny. Umieszczamy rękaw na płaskiej blasze, by wygodnie było gorący worek wyciągać z piekarnika. Zawiązujemy woreczek i pieczemy rybę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Na następnej stronie: Kolejne dania w worku do pieczenia!

Ziemniaki z pieczarkami zapiekane w sosie śmietankowym

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 marchewka,
  • 200 ml śmietanki,
  • oliwa z oliwek,
  • liść laurowy,
  • sól i pieprz,
  • czerwona papryka mielona

Sposób przygotowania:
Myjemy i siekamy dowolnie pieczarki. Obsmażamy je na patelni na złocisty kolor. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy na nieduże kawałki i wrzucamy do rękawa. Dodajemy też wszystkie przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę, a na samym końcu podsmażone pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy i zawiązujemy woreczek. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni na 25 minut.

Sposób na zdrowe pieczone warzywa

Składniki:

  • buraki,
  • marchewka,
  • pietruszka lub pasternak,
  • papryka,
  • pomidor,
  • bakłażan,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • kalarepa,
  • przyprawy według uznania

Sposób przygotowania:
Przygotowanie soczystych warzyw w torebce do pieczenia jest wyjątkowo proste. Wystarczy jedynie dokładnie je umyć oraz pokroić . Tak przygotowane warzywa umieszczamy w torebce, doprawiamy do smaku (np. odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich), całość zamykamy klipsem i umieszczamy na godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni. Na około 10-15 minut przed końcem pieczenia warto rozciąć torebkę. Dzięki temu warzywa delikatnie zarumienią się i będą bardziej chrupiące.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski