Mięso czy warzywa zapiekają się we własnym sosie, dzięki czemu są mniej kaloryczne i zachowują swój naturalny aromat oraz nie tracą substancji odżywczych. Szczelne opakowanie także zapobiega przedostawaniu się zapachów przygotowywanych potraw na zewnątrz. Do zalet worków i rękawów do pieczenia należy też to, że pieczone potrawy nie przypalają się i nie brudzą piekarnika czy kuchenki mikrofalowej. Używając ich nie trzeba szorować brytfanny lub blachy - po prostu wyrzuca się zużyty rękaw lub torebkę do kosza i już po kłopocie.
Na śniadanie, obiad, kolację... zobacz inne przepisy w naszym serwisie "PRZEPISY"!
Korzystając z rękawa warto pamiętać, by odcinając potrzebną długość do dania zwrócić uwagę na jego objętość (a nie tylko długość) i dodawać po 10 cm z każdej strony, by wystarczyło na zawiązanie rękawa.
Aby nie trzeba było myć też naczyń po marynacie do mięsa, możemy zawiązać rękaw z jednej strony i od razu w nim mieszać wszystkie potrzebne składniki. Następnie umieszczamy w rękawie mięso, zawiązujemy drugi koniec i tak umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a potem do piekarnika.
Warto pamiętać, że jeśli rękaw będzie szczelnie zamknięty, gotowe danie nie będzie miało złotego koloru. Jeśli chcemy mieć chrupiącą skórkę, należy na 10-15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw. W takim krótkim czasie mięso się zarumieni, jednocześnie nie tracąc soczystości. Oprócz mięsa do rękawów i woreczków można wkładać rybę i warzywa, tak osobno, jak i razem.
Dania w worku do pieczenia - PRZEPISY
Wieprzowina zapiekana
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (może być schab czy biodrówka),
- 100 ml sosu sojowego,
- 50 ml oleju sezamowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Płuczemy i osuszamy mięso. Do worka dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, rozdrobiony czosnek, cukier i pieprz. Zamykamy woreczek i dobrze wstrząsamy, aby wszystkie składniki dokładnie się zmieszały. Umieszczamy mięso w worku, wyciskając powietrze i chowamy je w marynacie do lodówki na 6-8 godzin. Po upływie tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy mięso przez 2 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, tak by powstała chrupiąca skórka na wierzchu mięsa.
Łosoś z cytryną
Składniki:
- 1 filet z łososia,
- 2 ząbki czosnku,
- mała cebulka,
- bazylia,
- pieprz czarny,
- majeranek,
- sól,
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Umytą rybę kroimy w nieduże kawałki i smarujemy całą czosnkiem. Posypujemy dokładnie ziołami, doprawiając delikatnie pieprzem i solą. Cytrynę oblewamy wrzątkiem i kroimy w krążki. Następnie umieszczamy w worku pokrojoną dowolnie cebulę, na której kładziemy rybę. Na wierzchu ryby układamy krążki cytryny. Umieszczamy rękaw na płaskiej blasze, by wygodnie było gorący worek wyciągać z piekarnika. Zawiązujemy woreczek i pieczemy rybę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Na następnej stronie: Kolejne dania w worku do pieczenia!
Ziemniaki z pieczarkami zapiekane w sosie śmietankowym
Składniki:
- 5-6 ziemniaków,
- 500 g pieczarek,
- 1 marchewka,
- 200 ml śmietanki,
- oliwa z oliwek,
- liść laurowy,
- sól i pieprz,
- czerwona papryka mielona
Sposób przygotowania:
Myjemy i siekamy dowolnie pieczarki. Obsmażamy je na patelni na złocisty kolor. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy na nieduże kawałki i wrzucamy do rękawa. Dodajemy też wszystkie przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę, a na samym końcu podsmażone pieczarki. Wszystko dokładnie mieszamy i zawiązujemy woreczek. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni na 25 minut.
Sposób na zdrowe pieczone warzywa
Składniki:
- buraki,
- marchewka,
- pietruszka lub pasternak,
- papryka,
- pomidor,
- bakłażan,
- kawałek selera,
- cebula,
- kalarepa,
- przyprawy według uznania
Sposób przygotowania:
Przygotowanie soczystych warzyw w torebce do pieczenia jest wyjątkowo proste. Wystarczy jedynie dokładnie je umyć oraz pokroić . Tak przygotowane warzywa umieszczamy w torebce, doprawiamy do smaku (np. odrobiną soli, pieprzu i ziół prowansalskich), całość zamykamy klipsem i umieszczamy na godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni. Na około 10-15 minut przed końcem pieczenia warto rozciąć torebkę. Dzięki temu warzywa delikatnie zarumienią się i będą bardziej chrupiące.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?