Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z grilla: Grillowane gruszki z sosem serowym [PRZEPIS]

AB
Grillowane gruszki z sosem serowym
Grillowane gruszki z sosem serowym Tarsmak
Chociaż kiełbasa zajmuje niezachwianą, jak dotąd, pozycję w grillowym menu, to jednak widoczny staje się trend poszukiwania przez konsumentów różnego rodzaju nowości.

Dania z grilla: Grillowane gruszki z sosem serowym [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 duże dojrzałe gruszki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki masła
  • sok z jednej pomarańczy
  • 50 ml rumu

Sos serowy:

  • 100 g masła,
  • 200 g sera żółtego
  • 1/4 szklanki mąki,
  • 400 ml mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pieprz

Sos:
Rozpuszczamy masło na ogniu, dodajemy mąkę i mieszamy przez około 5 minut. Jak tylko zasmażka zmienia kolor, dolewamy stopniowo mleko. Dodajemy pieprz oraz startą gałkę muszkatołową. Mieszamy na małym ogniu całość około 10 minut. Po upływie czasu dodajemy stopniowo starty ser żółty. Solimy i gotujemy jeszcze przez kilka minut aż ser się roztopi w całości.

Sposób przygotowania:
Gruszki kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie układamy miejscem przecięcia do góry na tacce do grillowania. Stopione w rondelku masło łączymy z miodem, rumem i sokiem pomarańczowym. Powstałym sosem polewamy gruszki tak, aby wypełnić wydrążone miejsca. Tackę stawiamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do momentu, aż gruszki będą miękkie. Podajemy polane sosem serowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski