Dania z grilla: Grillowane gruszki z sosem serowym [PRZEPIS]

AB
Grillowane gruszki z sosem serowym
Grillowane gruszki z sosem serowym Tarsmak
Chociaż kiełbasa zajmuje niezachwianą, jak dotąd, pozycję w grillowym menu, to jednak widoczny staje się trend poszukiwania przez konsumentów różnego rodzaju nowości.

Dania z grilla: Grillowane gruszki z sosem serowym [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 duże dojrzałe gruszki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki masła
  • sok z jednej pomarańczy
  • 50 ml rumu

Sos serowy:

  • 100 g masła,
  • 200 g sera żółtego
  • 1/4 szklanki mąki,
  • 400 ml mleka,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pieprz

Sos:
Rozpuszczamy masło na ogniu, dodajemy mąkę i mieszamy przez około 5 minut. Jak tylko zasmażka zmienia kolor, dolewamy stopniowo mleko. Dodajemy pieprz oraz startą gałkę muszkatołową. Mieszamy na małym ogniu całość około 10 minut. Po upływie czasu dodajemy stopniowo starty ser żółty. Solimy i gotujemy jeszcze przez kilka minut aż ser się roztopi w całości.

Sposób przygotowania:
Gruszki kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie układamy miejscem przecięcia do góry na tacce do grillowania. Stopione w rondelku masło łączymy z miodem, rumem i sokiem pomarańczowym. Powstałym sosem polewamy gruszki tak, aby wypełnić wydrążone miejsca. Tackę stawiamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do momentu, aż gruszki będą miękkie. Podajemy polane sosem serowym.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie