Deser truskawkowy z nutą brzoskwiniową
Składniki:
- 2 szklanki mrożonych truskawek
- 2 łyżki cukru pudru (czubate)
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki zalewy z brzoskwiń
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 200 g śmietany 30 %
- 1 smietan-fix
- błyszczący cukier do dekoracji
- 2 małe okrągłe wafle tortowe
Przygotowanie:
Truskawki przełożyć do blendera. Wstępnie zmiksować. Dodać sok z cytryny, zalewę z brzoskwiń oraz 1 łyżkę cukru pudru. Zmiksować owoce na drobną masę.
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i lekko ubić. Dodać zagęstnik i ubić śmietanę na sztywno.
Brzoskwinie pokroić na 3-4 części. Na dno pucharka wyłożyć sporą łyżkę musu truskawkowego. Na truskawki położyć cząstki brzoskwini.
Następnie ułożyć łyżkę bitej śmietany. Ponownie położyć brzoskwinie. Kolejną warstwę stanowi mus truskawkowy. Na koniec położyć resztę bitej śmietany. Posypać błyszczącym cukrem i włożyć wafel tortowy. Podawać od razu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?