Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Deser truskawkowy z nutą brzoskwiniową

Monika Trząska
Deser truskawkowy z nutą brzoskwiniową
Deser truskawkowy z nutą brzoskwiniową Monika Trząska
Prezentujemy przepis na deser truskawkowy. Jego autorem jest Monika Trząska.

Deser truskawkowy z nutą brzoskwiniową

Składniki:

  • 2 szklanki mrożonych truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru (czubate)
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki zalewy z brzoskwiń
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 200 g śmietany 30 %
  • 1 smietan-fix
  • błyszczący cukier do dekoracji
  • 2 małe okrągłe wafle tortowe

Przygotowanie:
Truskawki przełożyć do blendera. Wstępnie zmiksować. Dodać sok z cytryny, zalewę z brzoskwiń oraz 1 łyżkę cukru pudru. Zmiksować owoce na drobną masę.

Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i lekko ubić. Dodać zagęstnik i ubić śmietanę na sztywno.

Brzoskwinie pokroić na 3-4 części. Na dno pucharka wyłożyć sporą łyżkę musu truskawkowego. Na truskawki położyć cząstki brzoskwini.

Następnie ułożyć łyżkę bitej śmietany. Ponownie położyć brzoskwinie. Kolejną warstwę stanowi mus truskawkowy. Na koniec położyć resztę bitej śmietany. Posypać błyszczącym cukrem i włożyć wafel tortowy. Podawać od razu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski