2 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem

fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny
Dieta na zdrowe oczy. Co jeść, by mieć dobry wzrok? Najważniejsze witaminy i minerały dla oczu. Oto najlepsze produkty!
Antocyjany i karotenoidy
Dla oczu istotne są antocyjany i karotenoidy. Te pierwsze chronią naczynia krwionośne, polepszają przepływ krwi oraz pobudzają produkcję rodopsyny. Ponadto, wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Te drugie z kolei redukują ryzyko pojawienia się zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.
Szczególnie bogate w antocyjany są jagody, winogrona, aronia, truskawki, czerwona kapusta czy wiśnie. Karotenoidy, a szczególnie luteina i zeaksantyna, obecne są w jarmużu, kapuście włoskiej, szczypiorku, dyni, kukurydzy, pomidorach oraz w owocach leśnych, np. w jeżynach, jagodach, malinach i borówkach.
Sprawdź wszystkie składniki --->
Czytaj też: Te osoby nie powinny jeść siemienia lnianego. Sprawdź!