18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

reklama

Dla smakoszy ryb i owoców morza

Elżbieta PodolskaZaktualizowano 
W Lizbonie zakończyło się Lisbon Fish and Flavours, jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w Portugalii. Oprócz degustowania wykwintnych dań z ryb i owoców morza, przygotowanych na rozmaite sposoby, można było podziwiać pracę cenionych szefów kuchni, a także samemu poznać kilka kulinarnych tricków.

W ramach festiwalu Lisbon Fish and Flavours (Peixe em Lisboa) miłośnicy wyrafinowanego jedzenia mogli skosztować specjalnie przygotowanych na tę okazję potraw z ryb i owoców morza, porównać smak różnych win, obejrzeć pokazy kulinarne prowadzone przez znanych i cenionych szefów kuchni oraz nabyć produkty oferowane na kiermaszu Gourmet Market.

Chętni brali także udział w całodniowych kursach gotowania, na których poznają przepisy, cenne wskazówki oraz tricki stosowane przez profesjonalnych kucharzy, czy też podzielić się swoją opinią podczas debat dotyczących gastronomii, potraw z ryb i zdrowego odżywiania się. To była już szósta edycja tego festiwalu.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Na Pátio da Galé w Lizbonie (przy placu Terreiro do Paço), od godziny 12 do północy, dziesięć portugalskich restauracji oferowało specjalne menu degustacyjne z ryb i owoców morza w cenie po 5 i 8 euro. Potrawy przygotowywała m.in. historyczna restauracja "A Travessa"; "José Avillez" i "Sea Me - Peixaria Moderna" - lokale reprezentujące nowoczesne podejście do tradycyjnej kuchni portugalskiej oraz "Umai" - restauracja prowadzona przez Paulo Morais’a - najpopularniejszego portugalskiego specjalistę od sushi.

Spośród uznanych szefów kuchni z Portugalii, Hiszpanii, Francji, Włoch, Peru i Brazylii, dotychczas na pokazach kulinarnych zaprezentował swój kunszt Fauto Airoldi (prezes Portugalskiego Stowarzyszenia Profesjonalnych Kucharzy - Portugal Association of Professional Cooks) oraz sub chef’owie z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin: Yoji Tokuyoshi (z wielokrotnie nagradzanej, włoskiej "Osterii Francescana"), Leandro Carreira, David Jesus i João Rodrigues.

Dodatkowo, na kiermaszu Gourmet Market wystawiano ponad 500 produktów, które można było nie tylko nabyć, ale i wcześniej spróbować. Wśród nich były tradycyjne słodkości, oliwa z oliwek, wina, dżemy, puszkowane ryby, lody a nawet kuchenne akcesoria i naczynia.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3