Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny...
fot. maridav/1123rf.com

Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?

Chrzan to naturalny antybiotyk

Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne. Zawdzięcza je zawartej w nim synigrynie, która jest glikozydem siarkowym. W organizmie jest ona rozkładana do izotiocyjanianu allilu, który działa na bakterie, takie jak Escherichia coli. Dzięki temu chrzan zwalcza infekcje bakteryjne układu pokarmowego, ale też układu moczowego, a także zatrucia i infekcje górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Zjedź na czymkolwiek

Nowe Miasto Lubawskie. Z baru do samochodu - po kilku piwach

Polecamy

Atak nożownika na dworcu Poznań Główny?

Atak nożownika na dworcu Poznań Główny?

Polka już we wtorek rozpoczyna rywalizacje w turnieju w Rzymie! O której zagra?

Polka już we wtorek rozpoczyna rywalizacje w turnieju w Rzymie! O której zagra?

Novak Djoković z najnowszym, niesamowitym kamieniem milowym

Novak Djoković z najnowszym, niesamowitym kamieniem milowym