Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dni Sera w Turku. Będzie Makłowicz i Okrasa

Elżbieta Podolska
Miłośnikom nurtu slow food na pewno przypadną do gustu sery Marka Grądzkiego
Miłośnikom nurtu slow food na pewno przypadną do gustu sery Marka Grądzkiego archiwum
Francuzi nie wyobrażają sobie bez niego posiłku, Holendrzy je smakują, Szwajcarzy uwielbiają. Tylko my nadal kupujemy po prostu 30 dag sera. O najlepszych serach z Wielkopolski, produkcji, smaku i serowych rarytasach pisze Elżbieta Podolska

Deser bez sera to jak kobieta bez oka" to słynne powiedzenie filozofa smaku z czasów Balzaca, wielkiego Francuza Anthelma Brillant-Savarina. Wielu nietrudno się z nim nie zgodzić. Smak wspaniałego sera z czerwonym winem może ze spokojem zastąpić szarlotkę z zabielaną kawą...

Można z nich zrobić po prostu wszystko od przystawek, po desery. Mogą być jako samodzielne dania, ale też i składniki w najciekawszych i najsmaczniejszych przepisach.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Są tacy, którzy twierdzą, że mając dobre sery w lodówce, nie trzeba bać się odwiedzin nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Szkoda, że w Polsce tradycji jedzenia i produkowania serów nie mamy. Nadal przeciętny Polak kupuje po prostu ser. Nie mamy wyrobionych gustów, nie posiadamy wiedzy, z którą rodzi się Francuz na temat twardości, ostrości, smaku i dodatków serowych.

Kto ma ochotę dowiedzieć się więcej na temat produkcji serów, ich smaku, a także spróbować tych produkowanych w Wielkopolsce, np. Marka Grądzkiego czy z Fermy pod Świerkami, powinien wybrać się do Turku 25 i 26 czerwca, gdzie odbywać się będą I Dwa Dni Sera.

W sobotę autorskie potrawy z serem przyrządzał będzie na scenie mistrz kuchni Karol Okrasa. On też przewodniczył będzie jury otwartego konkursu na potrawy z serem, w którym wziąć udział może każdy.

W niedzielę natomiast scenę obejmie we władanie Robert Makłowicz. Odbędą się również warsztaty serowarskie, podczas których chętni będą mogli nauczyć się, jak w warunkach domowych zrobić dobry żółty ser dojrzewający.

Będzie oczywiście degustacja niezwykłych polskich serów zagrodowych - produkowanych przez niewielkie, rodzinne gospodarstwa serowarskie serów kozich, krowich i owczych. Całość imprezy poprowadzi Paweł Loroch. Będzie można kupić też serowe przysmaki na specjalnym jarmarku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski