Brokuły w zalewie słodko-kwaśnej
Składniki:
- Na 1 kg brokułów potrzebujemy
- 2 marchewki,
- 1 cebulę
Zalewa:
- 4 szklanki wody,
- 1,5 szklanki octu winnego 6%,
- 4 łyżki cukru,
- 2 liście laurowe,
- 1,5 łyżki białej gorczycy,
- 8 ziaren pieprzu czarnego,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Obgotowujemy brokuły we wrzątku. Oddzielnie gotujemy przez 10 minut marchewkę. Wszystkie warzywa umieszczamy w słoikach.
Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Gorącą zalewę dodajemy do słoików rozdzielając przyprawy po równo. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 20 minut.
Sałatka na bazie kapusty pekińskiej
Składniki:
- 1 duża kapusta pekińska,
- 1/4 korzenia selera,
- 1 korzeń pietruszki,
- 2 marchewki,
- 1 cebula czerwona,
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek dymki,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżka nasion kminku (opcjonalnie),
- 2 łyżki soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka octu 10%
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy, w potrzebie obieramy i drobno kroimy. Przekładamy do dużej miski i mieszamy. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą, dodajemy też ocet i kminek. Ciepłym płynem zalewamy warzywa. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie przekładamy sałatkę do słoików i rozlewamy resztki zalewy z dna miski do słoików. Ugniatamy sałatkę w słoikach, by pokrywała ją zalewa i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut. Gorące słoiki ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Rzodkiewka kiszona
Składniki:
- Na 2 pęczki rzodkiewek potrzebujemy
- 4 ząbki czosnku,
- pęczek koperku lub kopru,
- kawałek korzenia chrzanu,
- parę ziarenek gorczycy,
- 2 łyżki soli na litr wody.
Przygotowanie:
Rzodkiewki myjemy, usuwamy ogonki i kroimy w krążki. Na dnie słoika układamy ząbek czosnku, chrzan, gorczycę. Rzodkiewki kładziemy do słoika porcjami, na przemian z koprem. Wszystko zalewamy przestudzoną wodą z rozpuszczoną w niej solą.
Po 4-5 dniach rzodkiewka będzie już gotowa do jedzenia. Jeżeli planujemy ją przechowywać na zimę, musimy po tym czasie zakręcić szczelnie słoik i przenieść go w chłodne ciemne miejsce. Możemy też pasteryzować przez nie więcej niż 15 minut.
Marchewka na słodko
Składniki:
- na 1 kg marchewki,
- 500 ml wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i kroimy w krążki lub też możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach czy pokroić w słomkę. Wrzucamy ją dowrzącej wody. Dodajemy sól, cukier i gotujemy przez około 10 minut. Przekładamy do słoików i dodajemy odrobinę kurkumy.
Zalewamy gorącym płynem po gotowaniu i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy przez około 30 minut w temperaturze 90 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie chowamy w ciemne zimne miejsce.
Sałatka warzywna
Składniki:
- 1 kalafior, brokuł,
- 300 g marchewki,
- 1 papryka żółta
- 1 czerwona papryka
Zalewa:
- 6 szklanek wody,
- pół szklanki octu 10%,
- 6 łyżek cukru,
- 1 łyżka soli,
- 8 ziarenek ziela angielskiego,
- gorczyca.
- Na każdy słoik po 1 łyżce oleju i listku laurowym.
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i kroimy w nieduże kawałki. Do wody dodajemy sól i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy fasolkę, brokuł i kalafiora. Gotujemy przez 3 minuty i odstawiamy. Następnie w tej samej wodzie sparzamy paprykę. Gorące warzywa wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy po listku laurowym, łyżce oleju i gorczycy. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Gorącym płynem zalewamy słoiki i zakręcamy. Odstawiamy je do góry dnem na jakieś 10 minut i po wystygnięciu możemy chować do piwnicy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?