Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe sałatki warzywne i przyprawy zimą będą jak znalazł!

AB
Sałatka warzywna [Przepis]
Sałatka warzywna [Przepis] 123rf
Brokuły, marchewka, kapusta pekińska - można to wszystko łączyć lub wkładać do słoika osobno. Najważniejsze, by dobrze dobrać do nich przyprawy. Kisząc warzywa, pamiętajmy o dodaniu odrobiny octu lub kwasku cytrynowego i soli. Do smaku też możemy doprawić je pietruszką czy kminkiem.

Brokuły w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki:

  • Na 1 kg brokułów potrzebujemy
  • 2 marchewki,
  • 1 cebulę

Zalewa:

  • 4 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki octu winnego 6%,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • 1,5 łyżki białej gorczycy,
  • 8 ziaren pieprzu czarnego,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:
Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Obgotowujemy brokuły we wrzątku. Oddzielnie gotujemy przez 10 minut marchewkę. Wszystkie warzywa umieszczamy w słoikach.
Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Gorącą zalewę dodajemy do słoików rozdzielając przyprawy po równo. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 20 minut.

Sałatka na bazie kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 duża kapusta pekińska,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek dymki,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka nasion kminku (opcjonalnie),
  • 2 łyżki soli,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10%

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy, w potrzebie obieramy i drobno kroimy. Przekładamy do dużej miski i mieszamy. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą, dodajemy też ocet i kminek. Ciepłym płynem zalewamy warzywa. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie przekładamy sałatkę do słoików i rozlewamy resztki zalewy z dna miski do słoików. Ugniatamy sałatkę w słoikach, by pokrywała ją zalewa i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut. Gorące słoiki ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Rzodkiewka kiszona

Składniki:

  • Na 2 pęczki rzodkiewek potrzebujemy
  • 4 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku lub kopru,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • parę ziarenek gorczycy,
  • 2 łyżki soli na litr wody.

Przygotowanie:
Rzodkiewki myjemy, usuwamy ogonki i kroimy w krążki. Na dnie słoika układamy ząbek czosnku, chrzan, gorczycę. Rzodkiewki kładziemy do słoika porcjami, na przemian z koprem. Wszystko zalewamy przestudzoną wodą z rozpuszczoną w niej solą.
Po 4-5 dniach rzodkiewka będzie już gotowa do jedzenia. Jeżeli planujemy ją przechowywać na zimę, musimy po tym czasie zakręcić szczelnie słoik i przenieść go w chłodne ciemne miejsce. Możemy też pasteryzować przez nie więcej niż 15 minut.

Marchewka na słodko

Składniki:

  • na 1 kg marchewki,
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta kurkumy

Przygotowanie:
Marchewkę obieramy i kroimy w krążki lub też możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach czy pokroić w słomkę. Wrzucamy ją dowrzącej wody. Dodajemy sól, cukier i gotujemy przez około 10 minut. Przekładamy do słoików i dodajemy odrobinę kurkumy.
Zalewamy gorącym płynem po gotowaniu i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy przez około 30 minut w temperaturze 90 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie chowamy w ciemne zimne miejsce.

Sałatka warzywna

Składniki:

  • 1 kalafior, brokuł,
  • 300 g marchewki,
  • 1 papryka żółta
  • 1 czerwona papryka

Zalewa:

  • 6 szklanek wody,
  • pół szklanki octu 10%,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • gorczyca.
  • Na każdy słoik po 1 łyżce oleju i listku laurowym.

Przygotowanie:
Warzywa myjemy i kroimy w nieduże kawałki. Do wody dodajemy sól i zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy fasolkę, brokuł i kalafiora. Gotujemy przez 3 minuty i odstawiamy. Następnie w tej samej wodzie sparzamy paprykę. Gorące warzywa wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy po listku laurowym, łyżce oleju i gorczycy. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Gorącym płynem zalewamy słoiki i zakręcamy. Odstawiamy je do góry dnem na jakieś 10 minut i po wystygnięciu możemy chować do piwnicy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski