Domowy imbir marynowany

Anastazja Bezduszna
Andrzej Szozda
Tym, kto często używa imbir w kuchni podpowiadamy jak samodzielnie zamarynować kilka słoików na zapas.

Składniki:

  • 100-120 g świeżego imbiru w kawałku,
  • 1 szklanka wrzącej wody,
  • pół szklanki octu ryżowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Imbir kroimy poprzecznie w cieniutkie plasterki. W miseczce zalewamy pokrojony imbir wrzącą wodą i odstawiamy na pół godziny. Oddzielnie mieszamy ocet, sól i cukier, aż się rozpuszczą (mieszankę można podgrzać). Imbir wkładamy do słoika i zalewamy octową zaprawą. Zakręcamy i odstawiamy na godzinę. Po wystygnięciu wstawiamy słoik na kilka dni do lodówki.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie