Składniki
- 800 g filetów bez skóry
- 2 łyżki oliwy
- 1 zielona papryka
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 6 średnich pomidorów albo 1, 5 puszki krojonych
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki białego wina (ja daję wodę albo bulion i też jest dobre)
- 1 i 1/2 cytryny
- sól , pieprz
- 2 łyżki natki pietruszki
Wykonanie:
Rybę pokroić na cząstki wielkości ok. 4 cm i skropić sokiem z połowy cytryny.
Na odpowiednio duża patelnię wlać oliwę, wrzucić pokrojone w paski warzywa: cebulę i paprykę (akurat nie miałam zielonej i na zdjęciu jest czerwona), wycisnąć czosnek, a na koniec dodać pomidory. Smażyć na ostrym ogniu ok. 5 min cały czas mieszając. Dodać przecier i wino (wodę).
Na warzywa rozłożyć pokrojoną w cieniutkie plastry razem ze skórką 1 cytrynę. Oczywiście uprzednio sparzoną. Smak skórki jest tak intensywny, że po pierwszej próbie zrezygnowałam z tej ilości, potrawa była tak gorzka, że nie nadawała się do jedzenia. Od tamtej pory dodaję tylko kilka, 5-6 plasterków - jak na podniebienia mojej rodziny jest ok.
Na plasterkach cytryny, jeśli jest jej mniej, po prostu na duszonych warzywach, ułożyć pokrojonego dorsza. Posypać pokrojoną natką pietruszki. Posolić i popieprzyć. Przykryć i dusić 15 minut. Jeśli sos nie gęstnieje, zdjąć pokrywę 5 minut przed końcem duszenia.
Z czym podawać?
Dorsz ten nieźle smakuje z ryżem i sałatą z serem feta, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?