Składniki na 4 porcje:
- 800 g polędwicy z dorsza (może być filet),
- 200 g masła,
- 50 ml oleju,
- 300 g dyni,
- 100 g marchwi,
- 10 g cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 1 laska wanilii,
- 200 g kurek,
- 100 ml wina białego,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- koperek,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę dynie, marchew i cebulę podsmażamy na maśle z olejem, anyżem i czosnkiem, a następnie podlewamy białym winem i bulionem warzywnym. Gotujemy do rozgotowania, doprawiamy solą i pieprzem, rozdrabniamy na jednolitą masę mikserem. Kurki podsmażamy z cebulą na maśle, podlewamy małą ilością bulionu po zagotowaniu, dodajemy mocno schłodzone masło, które zagęści sos. Dodajemy też pokrojony drobno koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można wycisnąć ćwiartkę cytryny. Dorsza osuszamy na papierowym ręczniku, solimy i pieprzymy. Smażymy na maśle minutę z każdej strony, następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego to temp. 130oC na ok. 5 min ( w zależności od wielkości ryby). Na talerzu rozkładamy purée z dyni, na którym kładziemy dorsza, a całość polewamy sosem kurkowo-koperkowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?