Drożdżak z truskawkami i drażami mlecznymi i czekoladowymi
Składniki:
- 270 gramów mąki typ 450
- 2 jajka
- 50 gramów masła
- 90 ml mleka
- 3 łyżki miodu
- opakowanie drożdży instant
- skórka starta z 1 cytryny
- ok. 500 gramów truskawek
- 40 gramów draży czekoladowych
- 40 gramów draży mlecznych
(Składniki na tortownicę o średnicy dna 22 cm)
Przygotowanie:
Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Sześć truskawek średniej wielkości sztuk pokroić w kostkę, a resztę pokroić na połówki.
Ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i miód. Następnie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto. Dodać pokrojone w kostkę truskawki i dalej wyrabiać. Wyrabiać tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne a jednocześnie klejące (tak powinno być, więc nie należy dosypywać mąki).
Dno miski oprószyć mąkę i przełożyć ciasto. Nakryć i zostawić do podwojenia objętości. Trwa to około godziny, półtorej.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, uderzyć nim mocno o blat i jeszcze raz krótko wyrobić. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim ciasto (warstwa będzie raczej niska).
Na ciasto wyłożyć owoce, układając na zmianę przecięciem w górę i przecięciem w dół. Draże wsypać do blendera i zmiksować na proszek. Posypać proszkiem z draży ciasto. Odłożyć na kolejne 20 minut aby wyrosło. Następnie wstawić do zimnego piekarnika i piec w 180 stopniach około 40-45 minut - do suchego patyczka (ja piekłam 45 minut). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić ciasto. Ostrożnie wyjąć z formy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?