Dynia doskonała na wszystko, nie tylko w helloween. PRZEPISY

Mariusz Kurzajczyk
Jesienią dynia wielu kojarzy się z powycinanymi z niej lampionami. Ale dynia to przede wszystkim zdrowe i pożywne warzywo, którego nie powinno zabraknąć w menu. Z dyni można wyczarować setki świetnych dań. Oto kilka naszych propozycji. Smacznego!

Dynia nie jest kaloryczna, ale bardzo pożywna. To prawdziwe bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. To pomarańczowe warzywo poleca się ludziom z miażdżycą, ze stwardnieniem tętnic, z nadciśnieniem tętniczym, a także w przypadkach obrzęków w niewydolności nerek, serca czy wątroby. Jedzenie pestek dyni zapobiega rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego. Jeśli już przekonaliśmy Was do zjedzenia dyni, to polecamy kilka sprawdzonych przepisów. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.

Ciasto z dyni

Składniki:
• 2 szklanki miąższu (z jednej, dużej) dyni
• 2 szklanki mąki
• 0,75 szklanki cukru
• 3 jajka
• 5 łyżeczek cynamonu
• 16 g cukru wanilinowego
• 0,75 szklanki oleju
• jedna łyżeczka sody oczyszczonej
garść orzechów włoskich

Wykonanie:
Do ubitych z cukrem jajek dodajemy dodać mąkę, olej, cukier wanilinowy, cynamon i sodę, a następnie całość miksujemy.
Do masy dodajemy posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto układamy w natłuszczonej formie. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Mus z dyni

Składniki:
• 0,5 kg jabłek
• 25 dkg dyni
• 10 dkg cukru
• 3 białka
• 10 g żelatyny w proszku
• 2 garście rodzynek

Wykonanie:
Jabłka myjemy obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy, a rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na pół godziny.
Dynię myjemy, obieramy i usuwamy z niej pestki, a następnie kroimy w drobną kostkę i również gotujemy.
Ugotowane składniki przecieramy przez sito. Żelatynę po rozpuszczeniu gotujemy, a białka ubijamy na sztywną pianę.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą dokładnie mieszając.

Mleczna zupa z dyni

Składniki:
• dynia
• litr mleka
• jajko
• mąka
• olejek migdałowy
• cukier

Wykonanie:
Miąższ dyni pokroić w kostkę. Rozgotować w połowie szklanki mleka. Wlać resztę mleka. Z jajka i mąki przygotować lane kluseczki. Zalać je na lekko gotującą się zupę. Dodać cukier do smaku i kilka kropli olejku migdałowego.

Dżem z dyni z imbirem

Składniki:
• 2 kg oczyszczonej dyni
• 100 g startego świeżego imbiru
• 2 cytryny
• 400 ml wody (1,6 szklanki)
• 700 g cukru żelującego do dżemów niskosłodzonych 3:1

Wykonanie:
Cytryny wyparzyć i zetrzeć z nich skórkę na tarce. Z cytryn usunąć biały miąższ i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną dynię umieścić w dużym garnku, dolać wodę, miąższ z cytryny i starty imbir. Gotować pod przykryciem do czasu, aż dynia zmięknie. Przed końcem gotowania garnek odkryć, by nadmiar wody odparował. Dynię zmiksować. Dodać cukier oraz skórkę z cytryny, wymieszać i gotować 10 minut, aż cukier się rozpuści. Przełożyć do słoiczków, odstawić do góry dnem.

Dynia marynowana na słodko

Składniki:
• 1 kg dojrzałej dyni,
• skórka z 1 cytryny,
• goździki
• zalewa (1 l wody, 100 ml octu, 7 0 dag cukru, 4 łyżeczki soli,0,5 łyżeczki cynamonu)

Wykonanie:
Miąższ pokroić w kostkę. Zagotować syrop z wody i połowy cukru. Dynię gotować partiami w syropie po 5 minut, przekładać do słoików, dorzucić po kawałku skórki z cytryny i 2 goździki. Do syropu dodać pozostały cukier, ocet, sól i cynamon, płyn zagotować. Dynię zalać wrzącą marynatą. Słoiki odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.

Zupa z dyni i cukinii

Składniki:
• 750 g miąższu z dyni
• 250 g miąższu z cukinii
• 1 l wywaru warzywnego
• 1-2 marchewki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól, pieprz, świeży koperek

Wykonanie:
Pokrojoną marchew należy pogotować w bulionie tak, żeby była w połowie miękka. Do marchewki dodajemy pokrojone w kostkę dynię i cukinię. Gotujemy około 10 minut, aż wszystko będzie miękkie, następnie wszystko miksujemy, dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.

Nalewka z dyni

Składniki:
• 1 kg miąższu dyni
• 1 l spirytusu 70 proc.
• 1 szklanka wody
• 1/2 kg cukru
• 10 goździków
• kawałek kory cynamonowej
• kawałek świeżego imbiru (można dodać mielony)

Wykonanie:
Dynie i imbir pokroić, dodać goździki i cynamon, zalać alkoholem, po czym słoik odstawić w chłodne i ciemne miejsce na dwa tygodnie. Ugotować syrop z wody i cukru. Nalewkę zlać, połączyć z syropem i przefiltrować przez watę bawełnianą. Postawić w ciemne i chłodne miejsce co najmniej na rok. Warto czekać!

Gnocchi

Składniki:
• 600 g miąższu z dyni
• 200 g mąki, 100 ml śmietany
• ok. 200 g parmezanu
• 2 jajka
• sól, gałka muszkat., cynamon.

Wykonanie:
Dynię gotujemy do miękkości, odciskamy z wody, blendujemy ze śmietaną. Do masy dodajemy parmezan, jajka - łączymy składniki. Doprawiamy solą, 1/4 łyżeczki gałki i 1/2 łyżeczki cynamonu. Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Mąkę dodajemy stopniowo i masę ugniatamy. Z ciasta formujemy kuleczki spłaszczamy je i gotujemy je w osolonej wodzie 3 - 4 min. Podajemy z masłem, lub posypujemy parmezanem.

Ravioli

Składniki:
ciasto:
• 500 g mąki pszennej
• 5 jajek
• 20 ml oliwy
• sól
farsz:
• 1 mała dynia
• 250 g serka ricotta
• 2 marchewki
• 1 łyżka musztardy
• 1 szalotka
• oliwa
• 200 ml białego wytrawnego wina,
• 1 łyżeczka curry, sól, szczypta cukru

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę. Marchew i cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie. Wlać wino. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, wlać bulion lub wodę, gotować do miękkości, ostudzić, zmiksować. Dodać ricottę i przyprawy. Ciasto rozwałkować na cieniutkie płaty, pokroić w kwadraty, nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podawać z sosem pomidorowym.

ZiemiaKaliska.com.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie