Dynia nie jest kaloryczna, ale bardzo pożywna. To prawdziwe bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. To pomarańczowe warzywo poleca się ludziom z miażdżycą, ze stwardnieniem tętnic, z nadciśnieniem tętniczym, a także w przypadkach obrzęków w niewydolności nerek, serca czy wątroby. Jedzenie pestek dyni zapobiega rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego. Jeśli już przekonaliśmy Was do zjedzenia dyni, to polecamy kilka sprawdzonych przepisów. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.
Ciasto z dyni
Składniki:
• 2 szklanki miąższu (z jednej, dużej) dyni
• 2 szklanki mąki
• 0,75 szklanki cukru
• 3 jajka
• 5 łyżeczek cynamonu
• 16 g cukru wanilinowego
• 0,75 szklanki oleju
• jedna łyżeczka sody oczyszczonej
garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Do ubitych z cukrem jajek dodajemy dodać mąkę, olej, cukier wanilinowy, cynamon i sodę, a następnie całość miksujemy.
Do masy dodajemy posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto układamy w natłuszczonej formie. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Mus z dyni
Składniki:
• 0,5 kg jabłek
• 25 dkg dyni
• 10 dkg cukru
• 3 białka
• 10 g żelatyny w proszku
• 2 garście rodzynek
Wykonanie:
Jabłka myjemy obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy, a rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na pół godziny.
Dynię myjemy, obieramy i usuwamy z niej pestki, a następnie kroimy w drobną kostkę i również gotujemy.
Ugotowane składniki przecieramy przez sito. Żelatynę po rozpuszczeniu gotujemy, a białka ubijamy na sztywną pianę.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą dokładnie mieszając.
Mleczna zupa z dyni
Składniki:
• dynia
• litr mleka
• jajko
• mąka
• olejek migdałowy
• cukier
Wykonanie:
Miąższ dyni pokroić w kostkę. Rozgotować w połowie szklanki mleka. Wlać resztę mleka. Z jajka i mąki przygotować lane kluseczki. Zalać je na lekko gotującą się zupę. Dodać cukier do smaku i kilka kropli olejku migdałowego.
Dżem z dyni z imbirem
Składniki:
• 2 kg oczyszczonej dyni
• 100 g startego świeżego imbiru
• 2 cytryny
• 400 ml wody (1,6 szklanki)
• 700 g cukru żelującego do dżemów niskosłodzonych 3:1
Wykonanie:
Cytryny wyparzyć i zetrzeć z nich skórkę na tarce. Z cytryn usunąć biały miąższ i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną dynię umieścić w dużym garnku, dolać wodę, miąższ z cytryny i starty imbir. Gotować pod przykryciem do czasu, aż dynia zmięknie. Przed końcem gotowania garnek odkryć, by nadmiar wody odparował. Dynię zmiksować. Dodać cukier oraz skórkę z cytryny, wymieszać i gotować 10 minut, aż cukier się rozpuści. Przełożyć do słoiczków, odstawić do góry dnem.
Dynia marynowana na słodko
Składniki:
• 1 kg dojrzałej dyni,
• skórka z 1 cytryny,
• goździki
• zalewa (1 l wody, 100 ml octu, 7 0 dag cukru, 4 łyżeczki soli,0,5 łyżeczki cynamonu)
Wykonanie:
Miąższ pokroić w kostkę. Zagotować syrop z wody i połowy cukru. Dynię gotować partiami w syropie po 5 minut, przekładać do słoików, dorzucić po kawałku skórki z cytryny i 2 goździki. Do syropu dodać pozostały cukier, ocet, sól i cynamon, płyn zagotować. Dynię zalać wrzącą marynatą. Słoiki odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Zupa z dyni i cukinii
Składniki:
• 750 g miąższu z dyni
• 250 g miąższu z cukinii
• 1 l wywaru warzywnego
• 1-2 marchewki
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól, pieprz, świeży koperek
Wykonanie:
Pokrojoną marchew należy pogotować w bulionie tak, żeby była w połowie miękka. Do marchewki dodajemy pokrojone w kostkę dynię i cukinię. Gotujemy około 10 minut, aż wszystko będzie miękkie, następnie wszystko miksujemy, dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.
Nalewka z dyni
Składniki:
• 1 kg miąższu dyni
• 1 l spirytusu 70 proc.
• 1 szklanka wody
• 1/2 kg cukru
• 10 goździków
• kawałek kory cynamonowej
• kawałek świeżego imbiru (można dodać mielony)
Wykonanie:
Dynie i imbir pokroić, dodać goździki i cynamon, zalać alkoholem, po czym słoik odstawić w chłodne i ciemne miejsce na dwa tygodnie. Ugotować syrop z wody i cukru. Nalewkę zlać, połączyć z syropem i przefiltrować przez watę bawełnianą. Postawić w ciemne i chłodne miejsce co najmniej na rok. Warto czekać!
Gnocchi
Składniki:
• 600 g miąższu z dyni
• 200 g mąki, 100 ml śmietany
• ok. 200 g parmezanu
• 2 jajka
• sól, gałka muszkat., cynamon.
Wykonanie:
Dynię gotujemy do miękkości, odciskamy z wody, blendujemy ze śmietaną. Do masy dodajemy parmezan, jajka - łączymy składniki. Doprawiamy solą, 1/4 łyżeczki gałki i 1/2 łyżeczki cynamonu. Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Mąkę dodajemy stopniowo i masę ugniatamy. Z ciasta formujemy kuleczki spłaszczamy je i gotujemy je w osolonej wodzie 3 - 4 min. Podajemy z masłem, lub posypujemy parmezanem.
Ravioli
Składniki:
ciasto:
• 500 g mąki pszennej
• 5 jajek
• 20 ml oliwy
• sól
farsz:
• 1 mała dynia
• 250 g serka ricotta
• 2 marchewki
• 1 łyżka musztardy
• 1 szalotka
• oliwa
• 200 ml białego wytrawnego wina,
• 1 łyżeczka curry, sól, szczypta cukru
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę. Marchew i cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie. Wlać wino. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, wlać bulion lub wodę, gotować do miękkości, ostudzić, zmiksować. Dodać ricottę i przyprawy. Ciasto rozwałkować na cieniutkie płaty, pokroić w kwadraty, nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podawać z sosem pomidorowym.
ZiemiaKaliska.com.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?