Oryginalne mazurki, jakich nie znajdziesz w cukierniach
Aż 80 mazurków, wykonanych przez uczniów, można było podziwiać w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego „Spożywczak” przy ul. Franciszkańskiej. Te wielkanocne ciasta – jak co roku – stały się tematem przewodnim „Dnia mazurka”. Święto połączone z konkursem na najpiękniejszy mazurek oraz dniem otwartym na stałe wpisało się w kalendarz wydarzeń szkolnych.
Konkurs na najpiękniejszy mazurek ma już 13-letnią historię. Młodzież, która w szkole kształci się m.in. w zawodzie cukiernika, chętnie angażuje się w kreatywne działania i prześciga w pomysłach. W tym roku na wystawie królowała tradycja, ale nie zabrakło elementów nowoczesnych i zaskakujących. Tę nowoczesność w podejściu do tematu oraz precyzję w realizacji doceniało jury, nagradzając pierwszym miejscem mazurek 3D Tomasza Pajora, cukiernika, ucznia szkoły branżowej II stopnia (semestru 2 w zawodzie technika technologii żywności).
- Przy okazji konkursu starałem się udoskonalać swoje umiejętności pracy z masą cukrową – mówi Tomek. - Inspirowałem się natomiast książą Jowity Woszczyńskiej, mistrzyni świata w robieniu tortów dekoracyjnych. Spód mojego mazurka jest oczywiście z kruchego ciasta, na niem rozwałkowana została warstwa masy cukrowej. Także z tej masy są kwiatki, osadzone na druciku. Użyłem drucika florystycznego, aby uzyskać efekt przestrzenny. Do cieniowania koloru wykorzystałem barwnik spożywczy. Główną atrakcją mazurka jest figurka królika. Zależało mi, aby pokazać coś nowatorskiego.
Wykonanie takiego mazurka wymaga czasu. Od pomysłu, który rodzi się w głowie, przez czasem nieudane próby, po ostateczny efekt – mija nawet kilka dni.
- Poziom tegorocznych prac uczniów jest naprawdę wysoki i jury miało niełatwe zadanie, by wyłonić zwycięzców – podsumowuje Daria Marszałek, nauczycielka przedmiotów zawodowych w ZSPS Spożywczak. - W ocenie braliśmy pod uwagę kreatywność, innowacyjność, kolorystykę, estetykę wykonania, ale także poziom umiejętności technicznych i samodzielność. Ważne jest, że większość elementów dekoracyjnych uczniowie wykonali sami – kwiatki, ozdoby z czekolady, takie jak jajka czy palemki.
Mazurek to ciasto, które – obok babki – króluje na wielkanocnych stołach. Jednocześnie jest najbardziej efektowne. W tworzeniu dekoracji na kruchym placku nie ma żadnych ograniczeń. Wykorzystujemy przy tym czekoladę, bakalie, marcepan, masę cukrową, kandyzowane owoce – słowem to, co lubimy i co jest nam potrzebne do realizacji pomysłu.
W ramach dnia mazurka uczniowie Spożywczaka przygotowali nie tylko wystawę konkursową, ale także prezentację artystyczną poświęconą tradycjom wielkanocnym. W szkolnych pracowniach warsztatowych natomiast goście – przyjaciele szkoły oraz uczniowie szkół podstawowych mogli wziąć udział w warsztatach, m.in. wypiekania drożdżówek i chlebków do koszyka, dekorowania mazurków oraz robienia czekoladowych pisanek i kwiatków. W laboratorium natomiast uczniowie analizowali, co znajduje się w składzie różnych produktów spożywczych.
Polacy badają kosmos
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Torbicka kontra Derpienski na Festiwalu w Cannes. Cicha elegancja czy róż i cekiny?
- O tej relacji Rosiewicza i Villas nikt nie wiedział. Prawda wyszła na jaw teraz
- Roxie obwieszona Chanel wybierała obrączki z Kevinem. Mieli wyjątkowe towarzystwo
- Foremniak obnaża sfatygowane stopy. Mogła oszczędzić nam takich widoków? [FOTO]