Egzamin składa się z dwóch części – testu pisemnego (40 zadań zamkniętych, zawierających cztery odpowiedzi do wyboru, z których tylko jedna jest prawidłowa; czas trwania 60 minut) oraz testu praktycznego na stanowisku egzaminacyjnym wyposażonym w sposób odpowiedni do zadania egzaminacyjnego (w czasie od 120 do 240 minut, w zależności od kwalifikacji).
Część praktyczna o modelu „d” rozpocznie się 22 czerwca, a część pisemna dla wszystkich zdających odbędzie się 23 czerwca. Część praktyczna egzaminu o modelach „w”, „wk” i „dk” odbywa się w terminie od 24 czerwca do 9 lipca br. wg harmonogramów ogłoszonych przez okręgowe komisje egzaminacyjne.
W formule 2012 do części pisemnej egzaminu zostało zgłoszonych 35 060 osób w 196 kwalifikacjach (z tego w 114 kwalifikacjach zdawanych z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu), a do części praktycznej 56 672 osób w 197 kwalifikacjach, z których do najpopularniejszych należą:
- A.32 Organizacja i monitorowanie przepływu zasobów i informacji w jednostkach organizacyjnych w zawodzie technik logistyk
- A.36 Prowadzenie rachunkowości w zawodzie technik rachunkowości
- B.30 Sporządzanie kosztorysów oraz przygotowywanie dokumentacji przetargowej w zawodzie technik budownictwa
- E.14 Tworzenie aplikacji internetowych i baz danych oraz administrowanie bazami w zawodzie technik informatyk
- E.19 Projektowanie i programowanie urządzeń i systemów mechatronicznych w zawodzie mechatronik
- E.24 Eksploatacja maszyn, urządzeń i instalacji elektrycznych w zawodzie technik elektryk
- T.12 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie w zawodzie technik hotelarstwa
- T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
W formule 2017 do części pisemnej egzaminu zostało zgłoszonych ponad 176 000 osób w 196 kwalifikacjach (z tego w 102 kwalifikacjach zdawanych z wykorzystaniem elektronicznego systemu przeprowadzania egzaminu), a do części praktycznej ponad 182 000 osób w 196 kwalifikacjach, z których do najpopularniejszych należą:
- EE.08 Montaż i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i sieci w zawodzie technik informatyk
- AU.62 Wykonywanie zabiegów kosmetycznych ciała, dłoni i stóp w zawodzie technik usług kosmetycznych
- AU.35 Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji w zawodzie technik ekonomista
- TG.07 Sporządzanie potraw i napojów w zawodzie kucharz
- AU.22 Obsługa magazynów w zawodzie technik logistyk
- MG.18 Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych
- TG.12 Planowanie i realizacja usług w recepcji w zawodzie technik hotelarstwa
Warunki zdania egzaminu zawodowego
- część pisemna – min. 50% punktów możliwych do uzyskania
- część praktyczna – min. 75% punktów możliwych do uzyskania
Po zdaniu egzaminu (obu części) zdający otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie.
Wsparcie edukacji: Dzieci z Gietrzwałdu otrzymują bezpłatne laptopy
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?