Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Eko" kuchnia: Jesz zdrowo i modnie

Elżbieta Sobańska
123rf
Sięgając po artykuły spożywcze, spoglądamy z uwagą na etykietki. Chcemy jeść dobrze, smacznie, a przede wszystkim zdrowo. Dlatego coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne. Pytają o nie także pacjenci poradni dietetycznych. O tym, czy moda na żywność "eko" pomoże naszej sylwetce i zdrowiu, pisze Elżbieta Sobańska

W naszym codziennym życiu coraz chętniej i częściej stawiamy na rozwiązania przyjazne środowisku. Zależy nam, aby to, co spożywamy czy nosimy na sobie, było ekologiczne. W ten nurt wpisuje się najnowsza kampania ministerstwa środowiska "Ekoszyk", w którą włączyły się także znane osoby, między innymi Olga Bończyk i Ewa Jagielska-Żak. Promują nie tylko żywność, ale także kosmetyki na bazie naturalnych surowców czy zachęcają do używania toreb wielokrotnego użytku.

Co to znaczy "zdrowo"?

Część osób żywność ekologiczną uważa za żywność zdrową. Tymczasem produkty tzw. "prosto od gospodarza" odznaczają się tym, że nie są sztucznie nawożone i są bez pestycydów. Jakość tej żywności określają przepisy m.in. Unii Europejskiej, a wytwarzający ją producenci oznaczają swoje wyroby specjalnymi certyfikatami. A nazywanie jej "zdrową" to często zabieg marketingowy, który ma promować ekologiczne produkty.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

- Coraz więcej osób, które trafiają do poradni dietetycznej, pyta o żywność ekologiczną - przyznaje dr Joanna Bajerska, specjalista dietetyk. - Jest to żywność, która ma bogatsze wartości, ale nie wspomaga ona procesu odchudzania.

Dotyczy to nie tylko produktów ekologicznych. Bo zdrowo chciałby jeść każdy, ale w czasem nie wiadomo, po co sięgnąć, by nie zagubić się w gąszczu etykiet. Wychwala się często wyroby tradycyjne, które wabią smakiem i jakością porównywalną do smakołyków naszych babć. Inni z kolei sięgają po produkty sojowe czy dietetyczne.

Specjaliści jednak uważają, że aby jeść zdrowo, trzeba przestrzegać kilku żelaznych zasad. - Należy jeść jak najmniej przetworzonej żywności, sięgajmy częściej po sałatki. Starajmy się ograniczać spożywanie tzw. fast foodów i słodkich napojów - wymienia dr Joanna Bajerska. - Starajmy się też jak najrzadziej jeść produkty smażone w głębokim tłuszczu, które mogą być dla nas bardzo szkodliwe.

I na koniec najważniejsza zasada zdrowego odżywiania - przy stole kierować powinien nami przede wszystkim umiar.

- Nie należy jeść rzadko, ale do syta - mówi Joanna Bajerska. - Dla naszego organizmu będzie lepiej, jeśli nasze posiłki będą częstsze, ale mniejsze.

Modnie jest być "eko"

- Od lat staram się, by moje zakupy były dobre nie tylko dla mnie, ale także dla środowiska. Używam ekotoreb, wybieram certyfikowaną żywność ekologiczną i biokosmetyki - wyjaśnia Olga Bończyk. - Kiedy zaproponowano mi udział w kampanii "Ekoszyk", chętnie się zgodziłam. To doskonała okazja, by pokazać, że mądre zakupy może robić każda z nas.

W tym celu powstała specjalna strona internetowa www.ekoszyk.com.pl, na której znajdują się informacje o tym, co to są ekoznaki, które torby są ekologiczne, czym kierować się, wybierając kosmetyki, żywność lub środki czystości , a także jak uniknąć płacenia za ukryte koszty opakowania.
Aktorkę można ponadto zobaczyć w filmach prezentujących, jak można dbać o środowisko podczas zakupów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski