Tymczasem wegetariańskie bary serwujące jedzenie typu fast food cieszą się coraz większą popularnością. Mamy w mieście wege-bary międzynarodowej sieci Green Way. Poznańskie restauracje także proponują dania w wersji „na zielono”, jak np. carry warzywne czy falafele. Ale przebiegając przez centrum miasta, bezmięsnego burgera raczej nie zjemy.
Fast food to niezwykle wygodna forma jedzenia. Smaczne i pożywne wersje klasyków szybkich potraw można także przygotować w domu. Najważniejszą kwestią jest sposób przygotowania takich dań. Rezygnując z mięsa i kalorycznych składników (takich jak majonez, tłuste dodatki i oliwa), wyrazisty smak możemy osiągnąć dzięki prostym dodatkom i przyprawom, na przykład wegetariańskiego burgera doprawić można ostrym sosem sojowym, tahini czy tabasco. Smakuje naprawdę wyjątkowo.
Wybierając pośród wegetariańskich szybkich dań, możemy zdecydować się na przykład na popularne veggie burgery, w których mięso zastąpione jest kotletem z cieciorki, tofu czy kaszy jaglanej.
Alternatywą dla kebaba jest z kolei tortilla z falafelem, czyli małymi kotletami z ciecierzycy albo bobu.
Pomysłów na zdrowe i bezmięsne szybkie posiłki jest wiele: wegańskie hot-dogi, z „kiełbaskami” złożonymi z warzyw, kasz, strączków i aromatycznych ziół, zapiekanki warzywne czy frytki z batatów, cukinii, selera czy marchewki. Dania takie są bardzo pożywne, pięknie wyglądają i idealnie nadają się na przekąskę w trakcie zabieganego dnia czy podczas przerwy w pracy. Chcąc odżywiać się zdrowo i bezmięsnie, nie musimy zatem rezygnować z „ulicznego jedzenia”. Oto propozycje przepisów na wege fast foody.
Domowa pizza bezmięsna
Składniki:
Ciasto baza: 500 g mąki pszennej , 30 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej wody, 0,5 łyżeczki soli , 2 łyżki oliwy. Sos pomidorowy baza: 250 g pomidorów pelati, kilka ząbków czosnku, świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek, łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka sosu tabasco, cukier, pieprz, sól, 3 łyżki oliwy. Farsz: kilkanaście pomidorków koktajlowych, duża garść świeżego szpinaku, 1 kulka mozzarelli, 4 jajka, 1-2 ząbki czosnku, masło, kawałek parmezanu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Ciasto baza: Drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Sos pomidorowy baza: Pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodać garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać, ostatecznie doprawić do smaku, nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami sosu tabasco.
Farsz: Szpinak umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych i mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na każdą pizzę wybić jajko, posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około 15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną.
Wegetariański burger
Składniki:4 łyżki stołowe wegetariańskiej oliwy, 1 drobno pokrojona cebula, 400 g puszka fasoli Borlotti, opłukanej i osuszonej, 1 łyżka stołowa sosu sojowego, pęczek kolendry, posiekanej, 50 g bułki tartej, 3 łyżki stołowe mąki pszennej, 1 jajko, 3-4 łyżki stołowe kminku rzymskiego
Pomidorowa salsa: 4 świeże, dojrzałe pomidory, posiekane, pół czerwonej cebuli, cienkie plastry, strumień sosu sojowego, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, szczypta cukru, 1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
Serwować z: 4 burger bułki, 4 plastry sera Cheddar
Sposób przygotowania:
Wlać łyżkę oleju na rozgrzaną patelnię i podsmażyć cebulę, aż zmięknie. Zdjąć z ognia i dodać do miski z fasolą. Przy pomocy maszynki do ziemniaków rozetrzyj fasolę na pastę, a następnie dobrze wymieszaj z sosem sojowym Kikkoman, wraz z kolendrą i tartą bułką. Uzyskana pasta powinna być dość sucha, jeśli jest zbyt mokra, dodaj odrobinę tartej bułki. Przy pomocy wilgotnych dłoni, uformuj z uzyskanej pasty 4 miniburgerowe płaskie kulki, á la paszteciki o grubości ok. 2 cm. Każdą z nich obtoczyć w mące. Następnie zanurzyć w ubitym jajku i obtoczyć w kminku. Następnie podgrzej pozostały olej na patelni i smaż hamburgery po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Aby zrobić sos pomidorowy, wymieszaj pomidory, czerwoną cebulę, sos sojowy, olej i cukier w misce. Dobrze wymieszaj i pozostaw na czas smażenia burgerów, aby smaki przeniknęły między sobą. Podawać na ciepło z serem cheddar.
Falafele z sosem orientalnym
Składniki na 8 kotlecików:
1 szklanka suchej ciecierzycy, 0,5 cebuli, 0,5 pęczka natki pietruszki, ząbek czosnku, 0,5 łyżeczki sody, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, kolendra mielona
Sos: małe opakowanie gęstego jogurtu, np. greckiego, 1 łyżka majonezu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, oregano, curry. Dodatkowo: dwie-trzy bułki pity i ulubione warzywa - pomidor, ogórek, sałata lodowa czy pekińska.
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy pod przykryciem ok 1-1,5 godziny, przestudzoną mielimy w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy do smaku. Z powstałej masy formujemy małe kulki. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Sos: Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę lub w paseczki. Nadcinamy każdą pitę i wypełniamy ją do połowy warzywami. Polewamy sosem i wkładamy kilka kotlecików. Możemy tez dodać do niej ser typu feta. Niektórzy też przyprawiają taki zestaw hummusem (wytwarzana jest z nasion ciecierzycy) lub tahini (pasta na bazie nasion sezamu). Tą ostatnią również możemy dodać w postaci sosu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?