Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Faszerowane jajka, czyli wiele smaków w jednym

Anastazja Bezduszna
Jajka faszerowane na Wielkanoc
Jajka faszerowane na Wielkanoc 123rf
Może warto w te święta, zamiast jaj z majonezem, chrzanem czy w sosie tatarskim, urozmaicić nieco menu? Podpowiadamy, jak podczas śniadania wielkanocnego zaskoczyć najbliższych jajkiem w zupełnie nowej odsłonie.

Na początku było jajko

Jajko - dziś powszechnie uznawane za symbol życia, już od czasów starożytnych było symbolem kultu, któremu przypisywano magiczne moce.

Egipcjanie zawieszali je pod sufitem świątyń, wykorzystywali w obrzędach pogrzebowych, w ich mitologii swoje miejsce miał nawet bóg Ptah, który niczym garncarz nadawał światu kształt jajka. Persowie wierzyli, że cały świat wykluł się z jajka - białko stało się Słońcem, a żółtko Księżycem. Także w polskiej tradycji ludowej wierzono w magiczne moce jajka - to właśnie je kładziono na progu stajni przed pierwszym wyprowadzeniem bydła w pole, by zapewnić domowi szczęście, umieszczano je w każdym jego narożniku. W tradycji chrześcijańskiej jajko symbolizuje zmartwychwstanie Chrystusa i od początku jest ściśle związane ze świętami Wielkiej Nocy. Nie bez powodu więc same jajka i potrawy, których są składnikiem, są najważniejszym elementem wielkanocnego menu. Warto zatem na tę wyjątkową okazję podać je w nietuzinkowej odsłonie.

Wielkanocne jajka smażone

Składniki:

  • na 4 jajka
  • 1,5 łyżek gęstej śmietany
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu energicznym ruchem, ostrym nożem, przecinamy je wzdłuż na pół. Wybraną łyżeczką zawartość drobno szatkujemy. Siekamy pietruszkę, dodajemy wraz ze śmietaną, solą i pieprzem do jajek. Masa powinna mieć gęstą konsystencję, tak aby nie wypływała ze skorupek. Dlatego śmietana koniecznie musi być gęsta (używam osiemnastoprocentowej szczecinieckiej).

Misterium Męki Pańskiej na poznańskiej Cytadeli

Masę wkładamy do skorupek i posypujemy dokładnie bułką tartą. Smażymy na gorącym tłuszczu. Jeśli wybierzemy masło - zyskamy ładniejszy, złoty kolor, ale też łatwiej mogą się przypalić.

Faszerowane jajka pieczarkami

Składniki:

  • 4 jaja na twardo
  • 2 średnie pieczarki
  • 2 łyżeczki świeżego szczypiorku
  • 4 liście sałaty zielonej
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 g pieprzu cayenne
  • natka pietruszki
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:
Ugotowane jaja na twardo kroimy na połówki, następnie wydrążamy żółtka, które umieszczamy w miseczce. Do żółtek dodajemy starte na wiórki pieczarki, podduszone wcześniej na patelni.
Po rozmieszaniu dodajemy 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz 4 łyżki jogurtu naturalnego. Doprawiamy pieprzem cayenne. Wszystko mieszamy, uzyskując jednolitą masę i uzupełniamy puste połówki białek. Wykładamy na liście sałaty i ozdabiamy natką pietruszki oraz rzeżuchą.

Zielone jajka faszerowane z groszkiem

Składniki:

  • na 4 jajka
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 1 łyżeczka masła
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • łyżkę majonezu czy jogurtu greckiego
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Groszek rozmrażamy i w razie potrzeby gotujemy przez 10-15 minut. Gotujemy jajka na twardo. Obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do nich groszek oraz jogurt czy majonez.
Całość blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny, masłem. Wszystko dobrze mieszamy. Następnie łyżeczką czy z pomocą szprycy cukierniczej napełniamy białka masą zieloną. Udekorować możemy natką pietruszki czy suszonym bekonem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski