Składniki:
- 5 jajek,
- 10 pieczarek,
- cebula,
- natka pietruszki lub szczypiorek,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
- dodatkowo 3 saszetki herbaty
Wykonanie:
Z jajek odcinamy ok. 1/3 ich wysokości (najlepiej z szerszej strony) i wyjmujemy żółtka. Parzymy herbatę w 2 szklankach wody w garnku, wrzucamy odcięte części jajka i przez ok. 15 min. gotujemy na wolnym ogniu.
Farsz: Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy z równie drobno pokrojoną cebulą na łyżce masła. Studzimy. W między czasie widelcem rozgniatamy żółtka i kroimy natkę pietruszki (lub szczypiorek). Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy majonez w takiej ilości, aby masa się połączyła. Nadziewamy kapelusze oraz trzony w miejscach po żółtkach. Układamy na talerzu.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?