Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Faszerowane podgrzybki

Agata Draht
Agata Draht
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z jajkiem. Jego autorem jest Agata Draht.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 10 pieczarek,
  • cebula,
  • natka pietruszki lub szczypiorek,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz.
  • dodatkowo 3 saszetki herbaty

Wykonanie:
Z jajek odcinamy ok. 1/3 ich wysokości (najlepiej z szerszej strony) i wyjmujemy żółtka. Parzymy herbatę w 2 szklankach wody w garnku, wrzucamy odcięte części jajka i przez ok. 15 min. gotujemy na wolnym ogniu.

Farsz: Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy z równie drobno pokrojoną cebulą na łyżce masła. Studzimy. W między czasie widelcem rozgniatamy żółtka i kroimy natkę pietruszki (lub szczypiorek). Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy majonez w takiej ilości, aby masa się połączyła. Nadziewamy kapelusze oraz trzony w miejscach po żółtkach. Układamy na talerzu.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski