Składniki:
- udko z kurczaka
- 20 g fety
- 1 duża marchewka
- 1/8 żółtej świeżej papryki
- 1 łyżka bazylii suszonej
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól,świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
- nić do mięsa
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć dokładnie i odkroić nadmiar tłuszczu i skóry. Następnie delikatnie ale zdecydowanie odsunąć skórkę (ale nie odcinać) a następnie wyciąć kość która znajduję się w górnej części nóżki. Kości w pałeczce zostawiamy.
Farsz: ser zetrzeć na drobnych oczkach. 1/4 marchewki także zetrzeć na drobnych oczkach i połączyć z serem. Umytą i pozbawiona gniazda paprykę zetrzeć na małych oczkach (miąższ) a skórkę odrzucić. Przełożyć do miski z fetą i marchewką. Doprawić delikatnie solą, pieprzem i 1 łyżeczką bazylii, dobrze wymieszać.
Farszem nadziać wytrybowaną nóżkę z kurczaka, zwinąć, owinąć dobrze skórką. Nić bawełnianą owinąć wokół "roladki" tak aby farsz nie uciekł. W miseczce wymieszać sok z pomarańczy z miodem oraz przyprawami (pamiętać o reszcie bazylii) i mieszanką posmarować mięso z każdej strony. Pozostałą marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach i ułożyć całość na nóżce kurczaka. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie piekarnik rozgrzać do 225 stopni.
Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania (wysmarować olejem) i piec około 55-60 minut. Po 25 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, a po kolejnych 5-10 minutach nakryć naczynie folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika, pokroić na kawałki (ostrożnie wyjąć nić) i podawać z surówką z marchewki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?