18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Faworki: Słodycz dzieciństwa

ELKA
Faworki
Faworki
Prosty słodycz na karnawałowe ostatki.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 4 jajka
  • smalec
  • cukier puder

Przygotowanie:
Do mąki dodać cukier, alkohol, masło, jajka, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie zagniatać ciasto do momentu aż będzie gładkie i jednolite.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Schować ciasto do lodówki. Wyjąć po 20 minutach. Podzielić na 3 części. Każdą wałkować na bardzo cienkie płaty.

Kiedy już ciasto będzie odpowiedniej grubości, za pomocą noża lub radełka wycinać faworki. Do rozgrzanego smalcu wkładać faworki. Smażyć aż uzyskają złoty kolor. Wyjąć, osuszyć i posypać cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie