18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Faworki: Słodycz dzieciństwa

ELKA
Faworki
Faworki
Udostępnij:
Prosty słodycz na karnawałowe ostatki.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 4 jajka
  • smalec
  • cukier puder

Przygotowanie:
Do mąki dodać cukier, alkohol, masło, jajka, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie zagniatać ciasto do momentu aż będzie gładkie i jednolite.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Schować ciasto do lodówki. Wyjąć po 20 minutach. Podzielić na 3 części. Każdą wałkować na bardzo cienkie płaty.

Kiedy już ciasto będzie odpowiedniej grubości, za pomocą noża lub radełka wycinać faworki. Do rozgrzanego smalcu wkładać faworki. Smażyć aż uzyskają złoty kolor. Wyjąć, osuszyć i posypać cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Głos Wielkopolski
Dodaj ogłoszenie