Składniki:
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki mąki
- sól
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- 4 jajka
- smalec
- cukier puder
Przygotowanie:
Do mąki dodać cukier, alkohol, masło, jajka, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Następnie zagniatać ciasto do momentu aż będzie gładkie i jednolite.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Schować ciasto do lodówki. Wyjąć po 20 minutach. Podzielić na 3 części. Każdą wałkować na bardzo cienkie płaty.
Kiedy już ciasto będzie odpowiedniej grubości, za pomocą noża lub radełka wycinać faworki. Do rozgrzanego smalcu wkładać faworki. Smażyć aż uzyskają złoty kolor. Wyjąć, osuszyć i posypać cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?