Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fenomenalna pasta z pieczonego czosnku. Idealna na kanapki czy jako dodatek do chipsów. Wypróbuj pastę czosnkową

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Popularny mit głosi, że czosnku nie lubią wampiry. Wiadomo jednak, że jest on bardzo zdrowy dla ludzi. Kliknij w zdjęcie, aby poznać składniki na pastę z pieczonego czosnku. Przesuwaj slajdy gestem lub strzałką.
Popularny mit głosi, że czosnku nie lubią wampiry. Wiadomo jednak, że jest on bardzo zdrowy dla ludzi. Kliknij w zdjęcie, aby poznać składniki na pastę z pieczonego czosnku. Przesuwaj slajdy gestem lub strzałką. MarianVejcik / gettyimages.com
Czosnek to warzywo, które znane jest ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i nie bez powodu nazywane naturalnym antybiotykiem. Ostry smak i intensywny aromat niektórych zniechęcają (patrz: Dracula), innych przyciągają. My zdecydowanie należymy do tej drugiej grupy i bez czosnku nie wyobrażamy sobie wielu potraw. Przedstawiamy wam prosty, sprawdzony przepis na pastę z pieczonego czosnku, która zyskuje przyjemną słodycz. Smacznego!

W skrócie

Ten przepis wymaga tylko kilka składników i jest względnie tani. Składniki są łatwo dostępne. Aby pasta z pieczonego czosnku była bardziej pożywna, można dodać do niej ugotowaną białą fasolę. Innym ciekawym dodatkiem może być ciecierzyca z puszki. Jednak jeśli nie chcecie zaburzać charakteru smarowidła, można poprzestać na jednym warzywie. Gotową pastę warto przyprawić sokiem z cytryny i świeżo startą skórką z tego owocu.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki na pastę z pieczonego czosnku

Pasta z czosnku – prosty przepis

Liczba porcji: dla 2-4 osób,
Czas przygotowania: 25 minut, w tym 20 minut pieczenia

Składniki:

  • 2 główki czosnku,
  • 1/2 szklanki suchej fasoli,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Jak zrobić pastę czosnkową?

Przygotowanie:

  1. Fasolę należy ugotować do miękkości i odcedzić.
  2. Piekarnik należy rozgrzać do 180° Celsjusza.
  3. Czosnku nie trzeba obierać, tylko należy zdjąć zewnętrzne liście. Ząbki mają być widoczne.
  4. Warzywo należy posmarować olejem i piec przez około 20 minut.
  5. Upieczony czosnek trzeba wyjąć i odstawić do ostudzenia.
  6. Następnie czosnek i fasolę należy przełożyć do blendera z ostrzem o literze S.
  7. Czosnek doprawić trzeba solą, pieprzem i tymiankiem.
  8. Całość trzeba miksować do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Zobacz także: Przepis na paprykę faszerowaną z czosnkiem

Czosnek – właściwości zdrowotne

Czosnek wielu osobom kojarzy się z filmami o wampirach, gdzie wielokrotnie stosowany był jako niezawodna broń przeciwko krwiopijcom i złowrogim mocom. Na co dzień czosnek wspiera nasz organizm, wzmacniając jego odporność. Przypisuje mu się właściwości obniżające ciśnienie krwi i hamujące rozwój bakterii. Ponadto czosnek jest bogaty w witaminy B1, B2, PP, C i witaminę A. W ząbkach czosnku znaleźć też można takie minerały, jak:

  • potas,
  • magnez
  • i wapń.

Regularne jedzenie czosnku poprawia też trawienie. Warto wiedzieć, że w 100 gramach czosnku jest około 150 kalorii.

Jeżeli obawiacie się jego wyrazistego smaku i aromatu, to znakomitym rozwiązaniem będzie upieczenie czosnku na pyszną pastę. Koniecznie spróbujcie.

Jak jeść pastę z czosnku?

Czosnek po upieczeniu i zmiksowaniu będzie świetnym smarowidłem na:

  • chleb,
  • grzanki,
  • tosty,
  • a także jako dodatek do chipsów.

Pasta z pieczonego czosnku wzbogaci też np. smak podkarpackich proziaków, wytrawnej tortilli, pieczonych karczochów lub domowych naleśników. Pasta z pieczonego będzie też zamiennikiem masła w kanapce.

To także może cię zainteresować

Czosnek - zastosowanie w kuchni

Czosnek to także obowiązkowy składnik zapiekanki makaronowej Mac & Cheese. Czosnek nada ostrości domowemu kapuśniakowi. Trudno też wyobrazić sobie placki z dyni na słono bez dodatku czosnku. Czosnek jest także świetnym dodatkiem do zupy brokułowej, która rozgrzeje w jesienne dni. Czosnek to także niemal obowiązkowy dodatek do sosu chińskiego. Ząbek czosnku będzie też znakomitym dodatkiem do ciasta naleśnikowego potrzebnego do zrobienia krążków cebulowych. Ząbek czosnku to także składnik domowego fondue z serów.

Popularny mit głosi, że czosnku nie lubią wampiry. Wiadomo jednak, że jest on bardzo zdrowy dla ludzi. Kliknij w zdjęcie, aby poznać składniki na pastę z pieczonego czosnku. Przesuwaj slajdy gestem lub strzałką.

Fenomenalna pasta z pieczonego czosnku. Idealna na kanapki c...

Pij zdrowe koktaile

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Fenomenalna pasta z pieczonego czosnku. Idealna na kanapki czy jako dodatek do chipsów. Wypróbuj pastę czosnkową - Strona Kuchni

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski