Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Dobrego Smaku, czyli coś dla podniebienia

Anastazja Bezduszna
Festiwal Dobrego Smaku, czyli coś dla podniebienia
Festiwal Dobrego Smaku, czyli coś dla podniebienia Łukasz Gdak
W ten długi weekend warto zaplanować kilka wizyt na Stary Rynek, gdzie w ramach Festiwalu Dobrego Smali spotyka się historia smaków z kulinarną fantastyką. Wszystko dla tego, by skosztować wszystkich tych przysmaków co kuszą z prawie stu dwudziestu straganów i stoisk. Podczas festiwalu nie tylko można będzie pobawić swoje podniebienie, ale też umysły - chociażby kinem kulinarnym czy warsztatami z najlepszymi kucharzami miasta.

Na tegorocznej edycji festiwalu swoją premierę też będzie miała kulinarno-fantastyczna gra RPG „Beszamel” autorstwa Marka Starosty (Wydawnictwo” Kuźnia Gier). Miłośnicy fantasy mogą bezpłatnie wziąć udział w rozgrywkach i spotkaniu z autorem dzisiaj od godz. 12 do 15. w pubie Lot Chmiela. - Zawsze cieszymy się, gdy tematyka festiwalu wchodzi w nowe obszary, chcemy pokazywać że kulinaria są tematem uniwersalnym i nośnym - mówi Wojciech Lewandowski, organizator festiwalu.

Konkursy
Jak co roku organizatorzy Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku zapraszają do udziału w konkursach. Twórcy domowych nalewek powinni wystartować w konkursie Polska Nalewka Roku. Ten prestiżowy turniej nalewek w Polsce odbędzie się już po raz dziesiąty. Stworzone zgodnie z rodzinnymi tradycjami trunki zgłaszać można do 14 sierpnia, kiedy to 10 osobowa Kapituła Dobrego Smaku podda je swojej fachowej ocenie i wyda werdykt. Już od godziny 16 eksperci będą oceniać nalewki w Hotelu Kolegiackim, a o godzinie 20 na scenie na Quadro na Starym Rynku zostaną ogłoszone wyniki.

Edukacja kulinarna
Już wczoraj startowały laboratoria smaku, warsztaty kulinarne i degustacje. Dziś na Starym Rynku od godz. 12 do 16 królują zioła. Warsztaty Zielarskie odbędą się w namiocie Stowarzyszenia Światowid. W tym samym czasie w namiocie CookUp odbędą się warsztaty kulinarne. Grzegorz Filozof, szef kuchni restauracji Avocado i Sergiusz Hieronim-czak, finalista V edycji programu Top Chef zapraszać będą do udziału we wspólnej zabawie i poczęstują odwiedzających swoimi autorskimi daniami. To jedna z niewielu okazji, by przyjrzeć się ich pracy bez wchodzenia na zaplecze restauracji.

Natomiast jutro od godziny 10 do 18 na stoisku Agencji Rynku Rolnego odbywać się będą pokazy kulinarne i degustację z daniami polskiej kuchni pod hasłem „Kura, kaczka, indyk, gęś”.

W niedziele też najmłodsi będą mieli okazje dowiedzieć się o tym jak wyglądała Polska w drugiej połowie X w, co mogli jeść wojowie drużyny Mieszka i z jakich metod przygotowywania i konserwacji żywności korzystać.- Opowieść o pierwszych piastach to jedynie punkt wyjścia do kulinarnej podróży przez dzieje. Podczas zajęć chcemy pokazać, że kuchnia, tak jak inne elementy kultury nie jest rzeczą stałą i podlega zmianom - mówi prowadząca zajęcia Katia Roman - Trzaska. Pokażemy dzieciakom jak powstawanie nowych szlaków handlowych, odkrycia geograficzne czy wynalazki zmieniały codzienne życie a więc i kuchnię naszych przodków.

Warsztaty stół Mieszka i Dobrawy odbędą się w Centrum Concordia Design, przy ul. Zwierzynieckiej 3 w Poznaniu w niedzielę w godzinach 10.30 12. i 13.30. Udział w zajęciach jest bezpłatny a liczba miejsc ograniczona.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski