Edukacja smaku najmłodszych jest dla nas bardzo ważna. Dzieciaki są chłonne jak gąbki i bardzo wcześnie warto zacząć kształtować ich gusta i wyposażać w wiedzę, która pozwoli im dokonywać dobrych kulinarnych wyborów w przyszłości. Sam mam w domu dwoje szkrabów i staram się by wiedziały, że mleko nie pochodzi z kartonu a pokryte szlachetną pleśnią sery wcale nie są zepsute, mówi Wojtek Lewandowski, producent Festiwalu.
Każdego dnia festiwalu w Strefie Smaku Wielkopolski, urządzonej przez Urząd Marszałkowski woj. Wielkopolskiego pomiędzy budynkami Odwachu i Wagi Miejskiej na młodych smakoszy czeka moc atrakcji. Warsztaty truskawkowe, nauka wypieku chleba, opowieści o życiu pszczół to tylko niektóre tematy bezpłatnych i otwartych zajęć, które będą tam prowadzone. Dzieci będą mogły też spróbować swoich sił w lepieniu z gliny, wyplataniu koszyków, powroźnictwie czy introligatorstwie.
Katia Roman – Trzaska, założycielka szkoły gotowania dla dzieci Little Chef zaprasza najmłodszych w piątek do domku firmy Aquanet i w sobotę do namiotu warsztatowego przy ujściu ul. Świętosławskiej. Tematem zajęć będą zdrowe napoje oraz warzywa i owoce.
Wstęp na zajęcia dziecięce odbywające się na Starym Rynku jest bezpłatny. Bilet warto zarezerwować jedynie na niedzielę. Tego dnia Reforma Studio, nowa restauracja znajdująca się pomiędzy Okrąglakiem a Teatrem Polskim zaprasza rodziców z dziećmi na Zagadkowe Laboratoria Smaku dla dzieci o wdzięcznej nazwie „Wymyślanki”.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?