- Na Festiwalu Dobrego Smaku goszczę już siódmy lub ósmy rok - mówi Wojciech Komperda, który przyjechał do Poznania z Czorsztyna. Na swoi stoisku oferuje góralskie przysmaki.
- Wszystko z sera, krowiego i owczego - oscypki, korbacze, gołki, bunc, bryndze - wylicza wystawca.
Nie tylko przy jego stosiku w niedzielę gromadziły się tłumy. Na jubileuszowej - dziesiątej edycji festiwalu gości około 100 wystawców. Na Starym Rynku skosztować można kuchni litewskiej, tureckiej, węgierskiej, bałkańskiej czy jugosławiańskiej. Nie brakuje też naszych rodzimych specjałów. Zjeść można m.in. pierogi, chleb ze smalcem, karkówkę, szare kluchy, pieczonego ziemniaka czy podpłomyki.
- Mnie urzekły grillowane bakłażany z Bułgarii i małże z Chorwacji. Planuję odwiedzić też stoisko "owoce z całego świata" - mówi poznanianka Małgorzata Zielińska.
- Wszystko jest bardzo smaczne, ale najlepiej smakowała mi polska kaszanka - przyznaje z kolei Łukasz, który przyjechał do Poznania ze Stęszewa.
Festiwal to jednak nie tylko jedzenie, ale też atrakcje dodatkowe. W niedzielę na poznaniaków i turystów czekał Konkurs Polska Nalewka Roku oraz szereg warsztatów i pokazów, także dla najmłodszych.
Smacznie zjeść na Starym Rynku będzie można jeszcze w poniedziałek. Wystawcy gościć tam będą w godz. 10-20. W programie znalały się też: korowód zespołów folklorystycznych (godz. 11.45), warsztaty zielarskie (godz. 12-16) i pokazy kiperskie (godz. 12-20). W Kinie Muza zobaczyć będzie można natomiast film pt. "Ugotowany" (godz. 16).
ZOBACZ TAKŻE:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?