Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Dobrego Smaku: Najlepsze nalewki i tatar

Elżbieta Podolska
VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, który trwa właśnie w Poznaniu, to nie tylko Jarmark na Starym Rynku, a także warsztaty i laboratoria, to przede wszystkim tradycyjne konkursy. Ten najbardziej znany to Polska Nalewka Roku. Tytuł ten trafił do rąk Wojciecha Suchanka.

Pierwszy z nich na Polaka Nalewkę Roku został rozstrzygnięty już pierwszego dnia trwania imprezy. Kapituła Dobrego Smaku przyznała dwa wyróżnienia, nagrodę powiatu poznańskiego ufundowana przez starostę Jana Grabkowskiego i trzy nagrody główne.

  • Nagrodę specjalna powiatu poznańskiego otrzymał: Jacenty Cegłowski ze Swarzędza za pigwówkę 11.
  • II wyróżnienie przyznano Wojciechowi Suchankowi ze Śląska
  • I wyróżnienie otrzymał Janusz Łakomiec za nalewkę z mirabelek.
  • III nagrodę odebrała Elżbieta Radzikowska za nalewkę z czarnej porzeczki
  • II nagroda przypadła po raz pierwszy duetowi Małgorzacie i Piotrowi Mazurom za żurawi nówkę
  • Nagrodę główną otrzymał w tym roku za wiśniówkę Wojciech Suchanek.

Laureat nie mógł przyjechać na wręczenie do Poznania, słuchał jedynie relacji internetowej.

- Jury miał trudne zadanie – mówi Wojciech Lewandowski, producent Festiwalu, ale jednogłośnie zdecydowano, że wiśniówka pana Wojciecha, niby z pospolitych owoców, a ma niepospolity smak, jest najlepsza.

Obecnie trwają obrady Kapituły Dobrego Smaku, która wybiera Najlepszego Tatara Wielkopolski. Zgłoszono aż 32 różne tatary przygotowane przez szefów kuchni. Ogłoszenie wyników nastąpi o godz. 18.30 na Scenie głównej Festiwalu. Wtedy poznamy także oficjalne wyniki Plebiscytu, jaki od miesiąca trwa na łamach Głosu Wielkopolskiego, w którym najlepszego tatara wybierają nasi Czytelnicy.

Tatar, choć prosty, jak wiemy przyrządzany może być na wiele sposobów, nierzadko zależnych od osobistych upodobań szefów kuchni. Ten tradycyjny przygotowywany jest z polędwicy wołowej, ale obecnie w restauracjach są także z łososia, tuńczyka, a nawet z warzyw i owoców. Każdy z nich może stać się tym najlepszych w Wielkopolsce. Wszystko zależy od tego, który smak i wygląd zachwyci kapitułę. Nagroda zostanie przyznana w dwóch kategoriach– tatar klasyczny i wariacje na temat tatara.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski