ZOBACZ TEŻ: Program Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku
Tłumy przechadzają się po Jarmarku Dobrego Smaku, ale też zajęcia dla dzieci, na których poznają truskawki i wszystko to, co z nich zrobić można, a także uczą się pieczenia chleba przeżywają prawdziwe oblężenie.
Sporo ludzi zagląda także na stoisko Głosu Wielkopolskiego, gdzie Waldemar Kurowski ekspert Kulinarium, wyjawia tajemnice kuchni wielkopolskiej. Warto tam zaglądać przez kolejne trzy dni trwania imprezy, bo można wygrać nagrodę, ale też sporo się dowiedzieć na temat regionalnej kuchni.
W Galerii Oko/Ucho na ul. Masztalarskiej obok Sceny na Piętrze otwarta została wystawa „Na Zdrowie“ – etykiety i opakowania polskich nalewek, wódek i likierów od końca XIX w. do lat pięćdziesiątych wieku XX z kolekcji Adama Łukawskiego. Wśród gości dojrzeć można było nie tylko szefa festiwalu Jana Babczyszyna i samego Adama Łukowskiego do którego należy cała ta niesamowita kolekcja, ale także Hannę Szymanderską, Piotra Bikonta, Marka Gąsiorowskiego i wielu innych znakomitych znawców kuchni.
Teraz trwają obrady Kapituły, która ma za zadanie wybrać Polską Nalewkę Roku. Zwycięzcę poznamy o godz. 20, a werdykt zostanie ogłoszony na Scenie Głównej na Starym Rynku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?